De ruwe berk ligt me nauw aan het hart. Met zijn witte, papierachtige, glanzende schors weet hij me altijd te beroeren. De Zilverberk doet me wegdromen en in het berkenbos waan ik me even in een fantasiewereld waar ieder moment een eenhoorn kan opduiken.
Foto: Nele Vandecappelle
De Zilverberk of de Betula pendula heeft net zoals zijn broertje, de zachte berk of Betula pubescens, bijzondere eigenschappen. De stofjes die de berk zo bijzonder maken zitten verscholen in de jonge blaadjes en in de knoppen. De combinatie van de flavonoïden, saponinen en de etherische olie zorgen voor een zuiverende werking in het lichaam. De berk wordt veelal gebruikt in reinigingskuren omdat het een zeer goede vochtafdrijver is, omdat hij ontstekingswerend is, bloedzuiverend en urinezuurdrijvend.
De vorming van urinezuur in het lichaam is heel normaal. Het komt vrij bij de natuurlijke afbraak van lichaamscellen en bij afbraak van voedsel en het verlaat het lichaam terug via de nieren. Soms gebeurt het dat het lichaam het urinezuur niet voldoende weg krijgt en dat het zich begint op te hopen in het lichaam. Dit kan leiden tot vorming van kristallen die op hun beurt ontstekingen in de gewrichten veroorzaken en nierstenen doen ontstaan. In dat opzicht kan berk een ondersteuning bieden bijjicht en reumatische aandoeningen en preventief worden ingezet tegen nierstenen. Berkenblad wordt ook ondersteunend gebruikt bijhuidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Er wordt veel geschreven over zuiveringskuren met berkensap maar voor een zuiverende werking is het beter om een tinctuur of een infusie (thee) te nemen van de bladeren (of de knoppen) van de berk. Berkensap is een heel goede dorstlesser, heeft een ontstekingsremmende werking, bevat antioxidanten, is vitaliserend en bevat veel mineralen maar heeft niet de zuiverende eigenschappen van het blad en de knoppen.
Berkenblad pluk je het best in mei wanneer de blaadjes nog licht-groen zijn. De simpelste manier om berkenblad te gebruiken is om er een thee van te trekken of gewoon door ze op te eten. Meng ze in een salade, mix ze door de soep of voeg ze toe aan een smoothie.
Foto: Nele Vandecappelle
Maart is de maand van het berkensap. De sapstroom komt op gang en de boom trekt liters water met voedingsstoffen uit de grond omhoog. Als je thuis een berk in de tuin staan hebt, kan je het berkensap zelf aftappen. Dat doe je het best door een stukje van een laaghangende tak te knippen met een snoeischaar. De tak moet ongeveer de breedte hebben van een vinger. Als de sapstroom al goed op gang is gekomen zal je het water uit de gesnoeide tak zien druppelen. Je hoeft er nu enkel een flesje aan te bevestigen en na 24 uur eens gaan checken. Je kan berkensap ook gewoon kopen maar is wel erg prijzig.
Foto: Femke Dehuijsser
Berkenblad is zeer veilig in gebruik. Je moet wel rekening houden bij een berkenkuur dat je veel water moet drinken om je vochtgehalte goed op peil te houden.
Je kan voor een lentekuur berkenblad combineren met andere kruiden zoals:
Blad of kruid van de grote brandnetel
Paardenbloemblad
Braamblad
Blad van de zwarte bes (Ribes nigrum)
Framboosblad
Een zuiveringskuur gaat hand in hand met een goede, gezonde voeding. Voor enkele handvaten kan deze blog je op weg helpen. Gezondheid is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Is je lichaam niet gezond zal zich dat weerspiegelen in je emoties, is je geest niet gezond zal dat zich weerspiegelen in je lichaam. Zorg voor mentale hygiëne wordt dikwijls vergeten maar is minstens even belangrijk als zorg voor lichaam. Misschien is een zuiveringskuur de uitgelezen kans om ook daar eens extra aandacht aan te geven.
Het staat al lang op mijn innerlijke planning om te stoppen met suiker. Ik heb het een hele tijd vooruitgeschoven maar door een periode van erge vermoeidheid ben ik er deze keer echt aan begonnen! Ik heb besloten om de lat niet te hoog te leggen en te beginnen met een weekje suikervrij. Wil je meer te weten komen over twee topkruiden om vermoeidheid te bestrijden? Lees dan zeker ook deze blog.
Ik deel je mijn 15 tips en plaatste ook enkele van mijn recepten die je misschien kunnen inspireren naar een suikervrij of gezonder leven.
Tip 1 Bereid je mentaal voor Van eetgewoonte veranderen kan best wel pittig zijn. Begin met een proefweek waarin je eens nagaat wat je allemaal eet tijdens de dag. Kijk op de verpakking bij de ingrediënten. Toegevoegde suikers kunnen verschillende namen hebben zoals: dextrose, sucrose, maïsstroop, invertsuiker, maltodextrine,… Laat in de proefweek al enkele van deze producten met suikers weg en wordt je ervan bewust in hoeveel producten die je dagelijks gebruikt geraffineerde suikers zijn toegevoegd. Vertel aan jezelf waarom je gezonder wil eten.
Tip 2 Geen bewerkte producten
Koop in de suikervrije week enkel whole-foods, dus ‘echt’ eten en geen bewerkte voeding. Geraffineerde suikers zitten vooral in bewerkte producten. Supermarktvoeding geeft ons bovendien te weinig noodzakelijke nutriënten waardoor we kunnen blijven eten zonder dat we echt ‘gevoed’ worden.
Tip 3 Maak een maaltijdplan Misschien heb je niet veel tijd en zijn kant en klare maaltijden dan heel aanlokkelijk. Kijk eens naar je tijdindeling en maak een maaltijdplan. Er bestaan heel wat leuke video’s op youtube over ‘mealpreppen’ . Deze vind ik leuk, neem eens een kijkje.
Tip 4 Maak een boodschappenlijstje
Dit staat op mijn boodschappenlijstje: verse/diepvries groenten, vers fruit/diepvries fruit, havermout, ongezoete plantaardige melk, ongezoet plantaardige yoghurt, peulvruchten zoals: linzen, kikkererwten, groene bonen,…, noten en gedroogd fruit, notenpasta of pindakaas, granen, rijst of pasta, zaden en noten,….
In je eetdagboek kan je bijhouden wat je gegeten hebt en wat de valkuilen waren. Je kan er ook bijschrijven hoe je je voelt.
Foto: Nele Vandecappelle
Tip 6 Begin de dag met een smoothie of havermout-ontbijt
Laat je niet vangen om een doos muesli mee te nemen uit de supermarkt, meestal zitten er veel toegevoegde suikers in! Lees eerst de verpakking. Een pak havermout is goedkoop en gegarandeerd zonder geraffineerde suiker. Je kan er vers/ diepvriesfruit in bij doen, noten, zaden en gedroogd fruit. Ik doe er ongezoete plantaardige melk bij.
Maak ‘overnight-oats’: Heb je ‘s morgens niet veel tijd maak dan je havermout de avond voordien en laat het de nacht in de koelkast. Hoef je ‘s morgens niets meer te doen.
Pas op met de plantaardige melk die je koopt. Als je bijvoorbeeld ziet staan sojamelk ‘natuur’, kijk dan toch maar eens goed op de verpakking want er is toch suiker aan toegevoegd. Enkel als er op de verpakking ‘ongezoet’ staat zit er 0 g suiker in.
Heb je liever geen havermout-ontbijt dan kan je kiezen voor een smoothie. Neem het fruit (vers of diepvries) die je lekker vindt en maak daarvan een smoothie met plantaardige melk. Je kan er ook wat zaden bij doen zoals lijnzaad of chiazaad. Wissel elke dag met fruit voor variatie. Er kan ook eens groente in je smoothie bijvoorbeeld spinazie.
Foto: Nele Vandecappelle
Tip 7 Elke dag verse soep
Integreer verse soep in je maaltijdplan. Denk aan maaltijdsoepen die rijk en vullend zijn. Voeg linzen of bonen toe aan je soep, die zijn erg voedzaam en geven een verzadigd gevoel. Je kan ook gierst of quinoa in je soep meekoken, dat vult lekker. Kant en klare soepen uit de supermarkt bevatten meestal geraffineerde suikers.
Je kan een grote hoeveelheid soep maken en invriezen in kleine porties of de avond voordien verse soep maken voor ‘s anderdaags.
Tip 8 Kies voor gezond broodbeleg
Zoals al gezegd bevatten de bewerkte producten uit de supermarkt vaak veel suikers en ongezonde toevoegingen. Probeer eens hummus of guacamole. Of probeer eens deze receptjes:
Als tussendoortje ben ik fan van de Alpro sojayoghurt zonder toegevoegde suikers. Let hier weer op want de ‘natuur’ bevat nog suikers. Neem deze waarop staat: 0 % suiker. Ik meng de yoghurt met een bloedsinaasappel en zoete appel in stukjes. Soms doe ik er zaden bij. Lekker!
Heb je nog soep over? Neem dan soep als tussendoortje, dan ben je weer een tijdje zoet. Voeg geroosterde noten toe aan de soep.
Snoepgroentjes als snoeptomaatje, radijsjes, stukjes komkommer maken ook een goed tussendoortje. Je krijgt van mij een receptje voor een gezonde mayo voor bij de snoepgroentjes, zie een beetje verder bij: sausjes en vinaigrettes.
Eet een handvol nootjes met gedroogd fruit.
Wat ik ook lekker vind als tussendoortje (en zelfs soms als ontbijt) is een gestoofde zoete peer. Ik strooi er dan amandelschilfertjes en kaneel over. Lekker!
Sta je op het punt te zondigen? Maak dan vlug deze koekjes:
Ik eet graag groenten uit de oven, zoals zoete aardappel of knolselder in frietjes gesneden, wortel, courgette,… name-it, ik steek het in de oven! lekkere kruiden erover en smullen. Zet je timer en doe ondertussen wat ander werk.
Bereid op dag 1 drie tot vier soorten groenten. Je hebt gegarandeerd nog groenten over voor dag 2. Op dag 2 maak je dan maar één groente klaar die je eet bij de groenten die je over had. En zo ga je de week verder.
Tip 11 Kies granen
Wissel af met granen en aardappelen. Rijst, bulgur, couscous, farro,… deze hebben echt niet veel kooktijd nodig. Kijk op de verpakking in de winkel en kies voor weinig werk. De opgenoemde granen zijn ook lauw of zelfs koud lekker dus op voorhand klaarmaken is zeker ook een optie.
Tip 12 Integreer peulvruchten
Peulvruchten zitten bomvol eiwitten, ijzer en B-vitamines en zijn de perfecte vleesvervanger. In tegenstelling tot vlees bevatten ze geen verzadigde vetten, bevatten ze vezels en is er geen gevaar voor hormonen- of antibioticaresten.
Maak een grote linzen/bonensalade met veel verse of gedroogde kruiden, citroensap en zout. Afgesloten in de koelkast kan je die enkele dagen bewaren.
dav
Tip 13 Maak lekkere vinaigrettes en gezonde mayo
Vinaigrettes
Maak een lekkere kruidenvinaigrette:
Meng 2 eetlepels ciderazijn met een eetlepel mosterd. Voeg al roerend 4 eetlepels olijfolie toe. Voeg kruiden toe zoals:
Basilicum
Munt
Oregano
Dragon
Tijm
Of voeg eens framboosjes toe.
Recept dille-mayo:
200 ml ongezoete sojamelk
Zonnebloemolie
1 theelepel mosterd
Goeie snuif zout
1 theelepel appelazijn
1 bosje verse dille
Breng de melk in een hoge beker. Zet de staafmixer erin. Giet geleidelijk, al mixen, de olie erbij. Stop met mixen wanneer je de consistentie hebt van mayonaise. Doe er de mosterd, de appelazijn, de verse dille en flink wat zout bij en mix nog eens goed door. Proef en kruid bij indien nodig. Bewaar afgesloten in de koelkast.
Kruiden zorgen voor een extra dimensie in je eten en zijn onmisbaar voor een smakelijke maaltijd!
Foto: Nele Vandecappelle
Tip 15 Drink genoeg
Zorg voor een goede vochtopname de dag door! Je kan honger of goestjes krijgen omdat je niet genoeg drinkt. Drink veel water of (kruiden)thees en je zal al minder cravings hebben.
Thees kan je wat zoeter maken met kaneel of zoethout. Doe dit maar af en toe want langdurig gebruik van zoethout kan hypertensie (= hoge bloeddruk) veroorzaken.
Foto: Nele Vandecappelle
Reflecteer
Sta eens stil bij volgende vragen:
Hoe heb ik de week ervaren?
Wat waren de struikelblokken?
Hoe voel ik mij?
Wat kan ik verder integreren?
Wat lukt mij niet en waarom?
Kan ik hiermee verder?
Ik hoop dat mijn tips je wat hebben geïnspireerd. Zijn er nog vragen of bemerkingen of wil je zelf iets delen: gooi het dan zeker in de comments!
Kleine kriebel Kleine kronkel Geworteld nippen je toppen Water opgeslorpt Klaar om nieuwe levenskracht door je heen te laten stromen
Zaadjes Ontkiemd Een verschijning Van weelderig toekomstige bloem Gezoem Vrucht Nu schaatsend op het water Het glazige schaaltje als woonplek Voor al dat wonder klein Vol vitamine, vol voedende stoffen In een kracht maal 10
Ik bewonder je Verzorg en bemin je Je bent me zoveel waard
Leven op mijn vensterbankje ongezien Een mini visvijvertje, zonder het gevis Een klein groentenhofje, zonder de vingers in de aarde Je bent noch zus Noch zo
Bovenal ben je liefelijk en klein Eten En dat is heerlijk
Foto Marlies Deruyck
Spruitgroentjes – Microgroentjes – of kiemgroentjes
Hoe je ze ook noemen mag, ze groeien alvast weelderig op mijn vensterbank. In tijden van corona startte ik mijn eigen minimoestuin. Heerlijk om dat groen in huis te halen .
Foto Marlies Deruyck
Nu, wat zijn kiemgroentjes precies?
Kiemgroentjes zijn groenten waarvan je de niet volgroeide plant opeet. Wel de kleine eerste groene spruiten die uit de zaden komen. Deze bevatten tot wel 10 keer meer voedingsstoffen dan de volwassen plant. Gezond zijn ze absoluut! Bovendien zijn ze heel makkelijk te kweken En… Deze groene vrienden hebben geen transport op de teller, want je kweekt ze lekker thuis.
Zomer winter, maakt niet uit. Een huiselijke omgeving is het enige wat ze nodig hebben.
Foto: Marlies Deruyck
Hoe ga je van start met het kweken van kiemgroentjes?
In eerste instantie heb je een potje nodig. Het materiaal waaruit het gemaakt is, is niet van belang;
De bodem van het potje bedek je met keukenpapier, stof zoals bv. katoen of hennepmatjes die goed water opnemen;
Giet water in het potje. Laat het keukenpapier of de andere stof het vocht opnemen en giet overtollig vocht opnieuw weg;
Besprenkel nu het natte papier/stof met zaadjes van eender welke eetbare plant;
Het is belangrijk dat de ondergrond van de zaadjes vochtig genoeg blijven, zodat deze niet uitdrogen. Een te natte ondergrond is ook niet aangeraden. Een laagje water bovenop het papier/stof/hennepmatje moet dan ook vermeden worden;
Het potje zet je op een plaats in huis waar er voldoende licht is maar waar de zaadjes niet rechtstreeks in het zonlicht komen te staan;
Na enkele dagen controleer je de vochtigheid van de ondergrond en voeg je water toe indien nodig;
Afhankelijk van soort tot soort kan je na een dikke week de groentjes oogsten.
De groentjes kan je gebruiken in een salade, op je boterham, in een green smoothie.
Lieve blogpostlezers, Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor: Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug. Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur. Veel leesplezier Liefs Marlies
Het bos is niet alleen groen ! Ontdek zeven kleuren samen met Bosdroom !
Zovelen van ons hebben nu nood aan verstrooiing. We hebben nood aan een positieve vibe tegen het isolement en de gebruikelijke winterdip. Maar dat is zo moeilijk om alleen te doen. Daarom gaan we met Bosdroom 7 weken lang op reis door de zintuigen.
7 weken lang maken we een reis door geuren en kleuren. Voor elke week krijg je een flesje om zelf de kracht van essentiële oliën te ontdekken. Via een facebook groep krijg je de uitleg en kan je ervaringen uitwisselen. Maar er is meer ! Het wordt een totale beleving voor al onze zintuigen !
Wij zorgen voor tips, leuke opdrachten en online-activiteiten. Zo geniet je wekelijks van:
Kleurrijke gezonde zelfgemaakte smoothies per chakra plus uitlichting van kruiden van onze herboriste in opleiding. Desserten en recepten van onze diëtiste Kleuruitleg gekoppeld aan chakra’s Gedichten en affirmaties Een schattenjacht waarbij natuurbeleving aan bod komt en je alleen of samen met de kinderen op stap kan Een heerlijk klankmoment om de week mee af te sluiten …
Dit alles krijgt u wekelijks gedurende 7 weken aan een prijs van 25€. Inbegrepen in de prijs zijn 7 verschillende pure essentiële oliën in 2 ml flesjes. In elk flesje worden 14 druppels 100% pure essentiële olie vermengd met een draagolie. Deze flesjes zijn ideaal om de geur van de week dagelijks te leren kennen via de cupping techniek die we je zullen aanleren. Ook voor mensen met een gevoelige huid.
We starten op 15 februari 2021. Verzendingskost via de post bedraagt 8 €. Afhaling bij de organisatoren is mogelijk zonder extra kosten !
het wordt volle maan vannacht. De maan is op de helft van zijn cyclus. De zon en de maan staan op dit moment op één lijn en dat maakt dat de getijdenkrachten tijdens deze periode het sterkst zijn. De volle maan staat symbool voor overvloed, voor energie en voor feestvieren en anderzijds staat het symbool voor het afsluiten van een periode, voor loslaten en plaats maken voor iets nieuws. We zullen het nieuwe jaar vieren met de volle maan, deze blijft vol tot 2 januari en neemt dan terug af. We zullen vieren en klinken op een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen. Maar vanavond heb ik andere plannen. Ik maak voor mezelf een kopje maan-melk met verwarmende kruiden.
foto door Nele Vandecappelle
Recept maan-melk
350 ml rijstmelk
Stukje verse kurkuma van ongeveer 2 cm
Stukje verse gember even groot als de kurkuma
3 x draaien aan de zwarte-pepermolen
De zaadjes uit 1 kardemompeultje
(Optioneel: ½ theelepel ashwaganda poeder)
Doe alles in een blender. Breng kort aan de kook en laat nog een tiental minuutjes trekken. Drink lauw-warm op.
Ik neem pen en papier bij de hand, ga rustig gaan zitten, neem er een dekentje bij en grijp deze kans om even stil te staan bij het voorbije jaar. Wat is er echt belangrijk in mijn leven? Zijn er overtuigingen, gedachten, gewoontes,… waar ik aan blijf vasthouden, die mij niet dienen? Wat wil ik voor mezelf afsluiten dit jaar en welke deur wil ik openen?… Ik sluit de woorden op in mijn boekje. Ik spreek mijn dankbaarheid uit. Ik laat het los en ga lekker slapen. Morgen ben ik klaar om een nieuw jaar in te zetten.
foto door Koen Therry
‘Ik ben klaar om oude gewoontes,
waar ik niet langer iets aan heb,
los te laten.’
Nele Vandecappelle
Enkele weetjes
Maan-melk of moon-milk vindt zijn oorsprong in de Ayurvedische geneeskunst.
Kurkuma en zwarte peper bevatten sterke anti-oxidanten en remmen ontstekingen in het lichaam.
Gember is verwarmend, ontstekingsremmend en verbeterd de spijsvertering.
Kardemom zorgt voor een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
In het traditionele recept gebruikt men ashwaganda poeder. Ashwaganda is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde en wordt ook wel eens de Indiase ginseng genoemd. Ashwaganda is een afrodisiacum. Het kruid heeft een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking, zorgt voor stress-relief en een goede nachtrust. Ashwaganda heeft een uitgesproken smaak!
Groetjes Nele
Aardevoeten
Nele Vandecappelle
Ik ben Nele, mama van twee meisjes en boomknuffelaarster. Ik heb een boontje voor moeder natuur en voor alles wat met planten en geneeskrachtige kruiden aangaat. Ik hou van mensen, dieren, bloemen, muziek, zingen, plantaardig eten, weidse vlaktes, een kopje thee, gezelligheid,.. Woorden die bij mij passen zijn: intuïtie, buikgevoel, gevoelig, spiritualiteit, warhoofd, vergeetachtig, kieken zonder kop, twijfelaar, introvert,… Mijn liefde voor de natuur heeft me samen gebracht met Bosdroom en ik maak graag deel uit van het verhaal. Mijn schrijfsels met kruidige insteek kan je hier vinden op de blog en wie weet maken we binnenkort wel eens kennis bij Bosdroom!
Je kan me eveneens terug vinden mijn facebookpagina Aardevoeten, op instagram en op mijn blog.
Geïnstalleerd met een dekentje op de bank staar ik door het kleine glasraam. De donkergrijze wolk bovenaan de hemel voorspelt een plensbui. Het doet me dieper in mijn zetel kruipen en denken: hmm vandaag ga ik toch niet naar buiten. Verzonken in goede lectuur geniet ik van het cocoonen dat deze herfstperiode met zich meebrengt. Een vers bereide gemberthee bij wat gezellig kaarslicht versterken het gevoel. Een tijd om naar binnen te keren, bij jezelf te vertoeven, te voelen wat je echt nodig hebt. Een namiddagje op de bank, lekker relax, dat is wat ik nodig had. Dacht ik …
Tot plots mijn innerlijke kind aan het kleine groene deurtje komt kloppen. Met een glimlach nodigt ze me uit mee naar buiten te gaan. De plensbui heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een herfstige goudgelige zon. Het kleine meisje komt aan m’n mouw trekken en laat me weten hoe mooi alle blaadjes van de bomen kunnen zijn, … Hoe leuk het zou zijn om in de plassen te gaan springen, …
Het enthousiasme borrelt in me op en ik maak me op voor een fijne herfstwandeling. De aardekleuren in mijn kledij worden omsloten door de herfstige tinten die de natuur rijk is. Ik voel me zakken/landen. Voel me gedragen door een kracht die groter is dan mezelf. De wind streelt m’n haren. Hier buiten voel ik me pas echt naar binnen keren. Voel ik de diepere verbinding met mezelf en het grotere geheel, met Moeder Aarde.
Er waait een nieuwe wind door mijn zijn en ik laat me vervullen. Vervullen met de kracht van dit seizoen. Al mijn zintuigen geprikkeld… geniet ik.
Mijn pas wordt langzamer. Het gejaagde, alledaagse tempo wordt uit mijn schoenen gehaald. En ik vertraag. De verse zuurstof kriebelt in mijn neus, kronkelt tot diep in mijn hersenpan en ontwart alle gedachtenknobbels die er zich vastzetten. In transformatie, gericht op mijn innerlijke wereld, neemt het bos me verder mee. M’n hart opent zich. Ik voel me dankbaar voor al het moois in deze wereld. De grootsheid van de aarde stroomt nu door mijn lichaam. Ik vergeet wie ik ben en waarvoor ik sta. Stroom in volle overgave mee in een dimensie van puur zijn, puur aanwezig in het nu, In het bos, In mijn lichaam, In dit bestaan.
Marlies Derucyk
Lieve blogpostlezers, Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor: Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug. Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur. Veel leesplezier Liefs Marlies
Bosdroom staat niet alleen voor meer bos, maar ook voor het verschil maken in je eigen tuin met een moestuin en voedselstruiken en bomen op een manier die de natuur ondersteunt. Heb jij een moestuin en wil je leren hoe je het hele jaar door kan eten uit eigen tuin? Ben je al vertrouwd met permacultuur? Of is dit je eerste ervaring ermee?
Op dinsdag 24 november geeft Annelies van Fruits de Terre/ Diner sur Terre speciaal voor Bosdroom een online theorieles permacultuur.
Deze les van 2 uur verloopt online via zoom en we leren alles over het moestuinplan!
Hoe begin je daar aan? Waar moet je rekening mee houden? Welke groenten kies ik?
Maar ook: wat is permacultuur en hoe pas ik die principes toe? Hoe kan ik met zo weinig mogelijk input een zo groot mogelijke opbrengst krijgen? Je komt het allemaal te weten!
Annelies dompelt jullie onder in de wondere wereld van de permacultuurmoestuin. Met die info kan je thuis zelf aan de slag: dromen van de toekomst, plannen tekenen, ideeën op doen, zaden verzamelen…
Kostprijs voor deze ene les apart bedraagt 30€ voor niet leden, 25€ voor Bosdroom leden. Betalen kan handig via onze webshop. En aangezien dit een digitaal product is, kan Bpost geen extra kosten aanrekenen 😉 .
Wist je dat?
Deze theorieles maakt deel uit van een reeks met praktijklessen die in het voorjaar 2021 zullen gegeven worden op ons Bosdroom veld in Rollegem Kappelle. Heb je interesse in de volledige reeks? Dan kan je die info hier vinden.
Speciaal voor Bosdroom ontwikkelde bekende herboriste en theesommelier Ann Vansteenkiste drie infusies om de weldadige werking van thee te ervaren. We stellen deze drie soorten graag aan je voor.
Bloemenweide
De Bosdroom bloemenweide thee bestaat voor 100% uit 7 inheemse bloemen namelijk kamille, moerasspirea, korenboem, goudsbloem, lavendel, kaasjeskruid en rozenblaadjes.
Bomenkracht
De Bosdroom bomenkracht theeinfusie bestaat voor 100% uit knopen en blaadjes van 7 inheemse bomen namelijk kers, vlier, rozenbottel, berk, meidoorn, linde en appel.
Eeuwenoude bomenwijsheid
Deze thee bestaat uit 100% pure blaadjes en takken thee van eeuwenoude bomen Pu Erh 2006 berk/ eik. Deze variant komt niet uit van inheemse bomen maar wordt steeds met de grootste zorg en respect voor de natuur bereid.
Geniet jij ook zo van een heerlijke tas thee? Neem dan binnenkort een kijkje in de webshop.
Er was eens een droom, een droom om een Bos te planten en zo iets terug te doen voor mens en natuur!
Maar dan mag het niet bij een droom blijven. Daarom is Bosdroom ontstaan . Bosdroom is een vzw die zich ten volle inzet om de natuur van hier te ondersteunen. Onze doelstelling is nieuwe bossen aanplanten met inheems plantgoed! Recent kwam ook het verhaal van voedselbossen en permacultuur op ons pad.
Er zijn zoveel mooie mogelijkheden om de lokale natuur een duwtje in de rug te geven. Inheems plantgoed zorgt bijvoorbeeld voor de juiste bloeitijden die onze bijen en ook andere dieren ten goede komen! Met voedselbomen wordt niet alleen de natuur, maar ook de mens ondersteund. We geloven sterk in het brengen van een positief verhaal met initiatieven die een meerwaarde kunnen bieden aan de natuur en aan het bewustzijn van de mens. Dit door bv. het houden van wandelingen, workshops, lezingen,..
Een geschenkje nodig denk dan zeker ook eens aan ons en kom een kijkje nemen in onze webshop. Alles kan aan huis geleverd worden! Of bestel via www.trooper.be/bosdroom zo krijgen wij ook een procentje van jouw aankoop zonder dat het je iets extra kost!
Zin om mee de handen uit de mouwen te steken? Neem zeker contact op. Wij zijn steeds opzoek naar enthousiaste vrijwilligers!
Bos-groeten het Bosdroom Team
Wij gebruiken cookies op deze website. Klik op cookie settings om erachter te komen hoe cookies te verwijderen.Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.