Het nieuwe jaar, loslaten en maan-melk

30 december,

het wordt volle maan vannacht. De maan is op de helft van zijn cyclus. De zon en de maan staan op dit moment op één lijn en dat maakt dat de getijdenkrachten tijdens deze periode het sterkst zijn.
De volle maan staat symbool voor overvloed, voor energie en voor feestvieren en anderzijds staat het symbool voor het afsluiten van een periode, voor loslaten en plaats maken voor iets nieuws.
We zullen het nieuwe jaar vieren met de volle maan, deze blijft vol tot 2 januari en neemt dan terug af. We zullen vieren en klinken op een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.
Maar vanavond heb ik andere plannen. Ik maak voor mezelf een kopje maan-melk met verwarmende kruiden.

foto door Nele Vandecappelle

Recept maan-melk

 • 350 ml rijstmelk
 • Stukje verse kurkuma van ongeveer 2 cm
 • Stukje verse gember even groot als de kurkuma
 • 3 x draaien aan de zwarte-pepermolen
 • De zaadjes uit 1 kardemompeultje
 • (Optioneel: ½ theelepel ashwaganda poeder)

Doe alles in een blender. Breng kort aan de kook en laat nog een tiental minuutjes trekken. Drink lauw-warm op.

Ik neem pen en papier bij de hand, ga rustig gaan zitten, neem er een dekentje bij en grijp deze kans om even stil te staan bij het voorbije jaar. Wat is er echt belangrijk in mijn leven? Zijn er overtuigingen, gedachten, gewoontes,… waar ik aan blijf vasthouden, die mij niet dienen? Wat wil ik voor mezelf afsluiten dit jaar en welke deur wil ik openen?…
Ik sluit de woorden op in mijn boekje. Ik spreek mijn dankbaarheid uit. Ik laat het los en ga lekker slapen.
Morgen ben ik klaar om een nieuw jaar in te zetten.

foto door Koen Therry

‘Ik ben klaar om oude gewoontes,

waar ik niet langer iets aan heb,

 los te laten.’

Nele Vandecappelle

Enkele weetjes

 • Maan-melk of moon-milk vindt zijn oorsprong in de Ayurvedische geneeskunst.
 • Kurkuma en zwarte peper bevatten sterke anti-oxidanten en remmen ontstekingen in het lichaam.
 • Gember is verwarmend, ontstekingsremmend en verbeterd de spijsvertering.
 • Kardemom zorgt voor een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
 • In het traditionele recept gebruikt men ashwaganda poeder. Ashwaganda is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde en wordt ook wel eens de Indiase ginseng genoemd. Ashwaganda is een afrodisiacum. Het kruid heeft een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking, zorgt voor stress-relief en een goede nachtrust. Ashwaganda heeft een uitgesproken smaak!

Groetjes Nele

Aardevoeten

Nele Vandecappelle
Nele Vandecappelle

 Ik ben Nele, mama van twee meisjes en boomknuffelaarster. Ik heb een boontje voor moeder natuur en voor alles wat met planten en geneeskrachtige kruiden aangaat. Ik hou van mensen, dieren, bloemen, muziek, zingen, plantaardig eten, weidse vlaktes, een kopje thee, gezelligheid,..
Woorden die bij mij passen zijn: intuïtie, buikgevoel, gevoelig, spiritualiteit, warhoofd, vergeetachtig, kieken zonder kop, twijfelaar, introvert,…
Mijn liefde voor de natuur heeft me samen gebracht met Bosdroom en ik maak graag deel uit van het verhaal. Mijn schrijfsels met kruidige insteek kan je hier vinden op de blog en wie weet maken we binnenkort wel eens kennis bij Bosdroom!
 
Je kan me eveneens terug vinden mijn facebookpagina Aardevoeten, op instagram en op mijn blog.

Een nieuwe wind

Geïnstalleerd met een dekentje op de bank staar ik door het kleine glasraam.
De donkergrijze wolk bovenaan de hemel voorspelt een plensbui.
Het doet me dieper in mijn zetel kruipen en denken: hmm vandaag ga ik toch niet naar buiten. Verzonken in goede lectuur geniet ik van het cocoonen dat deze herfstperiode met zich meebrengt.
Een vers bereide gemberthee bij wat gezellig kaarslicht versterken het gevoel.
Een tijd om naar binnen te keren, bij jezelf te vertoeven, te voelen wat je echt nodig hebt.
Een namiddagje op de bank, lekker relax, dat is wat ik nodig had. Dacht ik …

Tot plots mijn innerlijke kind aan het kleine groene deurtje komt kloppen. Met een glimlach nodigt ze me uit mee naar buiten te gaan. De plensbui heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een herfstige goudgelige zon. Het kleine meisje komt aan m’n mouw trekken en laat me weten hoe mooi alle blaadjes van de bomen kunnen zijn, …
Hoe leuk het zou zijn om in de plassen te gaan springen, …

Het enthousiasme borrelt in me op en ik maak me op voor een fijne herfstwandeling.
De aardekleuren in mijn kledij worden omsloten door de herfstige tinten die de natuur rijk is. Ik voel me zakken/landen.
Voel me gedragen door een kracht die groter is dan mezelf.
De wind streelt m’n haren.
Hier buiten voel ik me pas echt naar binnen keren.
Voel ik de diepere verbinding met mezelf en het grotere geheel, met Moeder Aarde.

Er waait een nieuwe wind door mijn zijn en ik laat me vervullen.
Vervullen met de kracht van dit seizoen.
Al mijn zintuigen geprikkeld… geniet ik.

Mijn pas wordt langzamer.
Het gejaagde, alledaagse tempo wordt uit mijn schoenen gehaald.
En ik vertraag.
De verse zuurstof kriebelt in mijn neus, kronkelt tot diep in mijn hersenpan en ontwart alle gedachtenknobbels die er zich vastzetten.
In transformatie, gericht op mijn innerlijke wereld, neemt het bos me verder mee.
M’n hart opent zich. Ik voel me dankbaar voor al het moois in deze wereld.
De grootsheid van de aarde stroomt nu door mijn lichaam.
Ik vergeet wie ik ben en waarvoor ik sta.
Stroom in volle overgave mee in een dimensie van puur zijn, puur aanwezig in het nu,
In het bos,
In mijn lichaam,
In dit bestaan.


Marlies Derucyk
Marlies Derucyk

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.

Veel leesplezier
Liefs
Marlies

Permacultuur: maak je eigen moestuinplan

Bosdroom staat niet alleen voor meer bos, maar ook voor het verschil maken in je eigen tuin met een moestuin en voedselstruiken en bomen op een manier die de natuur ondersteunt. Heb jij een moestuin en wil je leren hoe je het hele jaar door kan eten uit eigen tuin? Ben je al vertrouwd met permacultuur? Of is dit je eerste ervaring ermee?

Op dinsdag 24 november geeft Annelies van Fruits de Terre/ Diner sur Terre speciaal voor Bosdroom een online theorieles permacultuur.

Deze les van 2 uur verloopt online via zoom en we leren alles over het moestuinplan!

Hoe begin je daar aan?
Waar moet je rekening mee houden?
Welke groenten kies ik?

Maar ook: wat is permacultuur en hoe pas ik die principes toe? Hoe kan ik met zo weinig mogelijk input een zo groot mogelijke opbrengst krijgen? Je komt het allemaal te weten!


Annelies dompelt jullie onder in de wondere wereld van de permacultuurmoestuin. Met die info kan je thuis zelf aan de slag: dromen van de toekomst, plannen tekenen, ideeën op doen, zaden verzamelen…

Kostprijs voor deze ene les apart bedraagt 30€ voor niet leden, 25€ voor Bosdroom leden. Betalen kan handig via onze webshop. En aangezien dit een digitaal product is, kan Bpost geen extra kosten aanrekenen 😉 .

Wist je dat?

Deze theorieles maakt deel uit van een reeks met praktijklessen die in het voorjaar 2021 zullen gegeven worden op ons Bosdroom veld in Rollegem Kappelle. Heb je interesse in de volledige reeks? Dan kan je die info hier vinden.

Bosdroom thee

Speciaal voor Bosdroom ontwikkelde bekende herboriste en theesommelier Ann Vansteenkiste  drie infusies om de weldadige werking van thee te ervaren. We stellen deze drie soorten graag aan je voor.

Bloemenweide

De Bosdroom bloemenweide thee bestaat voor 100% uit 7 inheemse bloemen namelijk kamille, moerasspirea, korenboem, goudsbloem, lavendel, kaasjeskruid en rozenblaadjes.

Bomenkracht

De Bosdroom bomenkracht theeinfusie bestaat voor 100% uit knopen en blaadjes van 7 inheemse bomen namelijk kers, vlier, rozenbottel, berk, meidoorn, linde en appel.

Eeuwenoude bomenwijsheid

Deze thee bestaat uit 100% pure blaadjes en takken thee van eeuwenoude bomen Pu Erh 2006 berk/ eik. Deze variant komt niet uit van inheemse bomen maar wordt steeds met de grootste zorg en respect voor de natuur bereid.

Geniet jij ook zo van een heerlijke tas thee? Neem dan binnenkort een kijkje in de webshop.

Er was eens een droom

Er was eens een droom, een droom om een Bos te planten en zo iets terug te doen voor mens en natuur!

Maar dan mag het niet bij een droom blijven. Daarom is Bosdroom ontstaan . Bosdroom is een vzw die zich ten volle inzet om de natuur van hier te ondersteunen. Onze doelstelling is nieuwe bossen aanplanten met inheems plantgoed! Recent kwam ook het verhaal van voedselbossen en permacultuur op ons pad. 


Er zijn zoveel mooie mogelijkheden om de lokale natuur een duwtje in de rug te geven. Inheems plantgoed zorgt bijvoorbeeld voor de juiste bloeitijden die onze bijen en ook andere dieren ten goede komen! Met voedselbomen wordt niet alleen de natuur, maar ook de mens ondersteund. We geloven sterk in het brengen van een positief verhaal met initiatieven die een meerwaarde kunnen bieden aan de natuur en aan het bewustzijn van de mens. Dit door bv. het houden van wandelingen, workshops, lezingen,..


Een geschenkje nodig denk dan zeker ook eens aan ons en kom een kijkje nemen in onze webshop. Alles kan aan huis geleverd worden! Of bestel via www.trooper.be/bosdroom zo krijgen wij ook een procentje van jouw aankoop zonder dat het je iets extra kost!


Zin om mee de handen uit de mouwen te steken? Neem zeker contact op. Wij zijn steeds opzoek naar enthousiaste vrijwilligers!

Bos-groeten
het Bosdroom Team