Start met kiemen

Kiemgroenten zorgen voor meer energie in de winter. Doe van 3 tot 30 januari 2022 mee aan de kiemgroentenchallenge en ervaar het voor jezelf.

Verschillende kiemgroenten op de vensterbank in Nele haar boshuisje.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten of microgroenten zijn groenten waarvan je de niet volgroeide plant opeet. Wanneer je dezelfde zaden zou laten verder groeien en in de moestuin zou zetten krijg je een volwaardige plant.

De kiemen die je al na 7 à 10 dagen opeet bevatten echter nog tot wel 10 keer meer voedingsstoffen! Een ideale energieboost dus. Bovendien is het zeker in de winterperiode een milieuvriendelijk alternatief voor in serres gekweekte of geïmporteerde groenten.

Hoe kan je meedoen?

Van 3 tot 30 januari 2022 zullen we op onze social media tips en inspiraties posten om zelf aan de slag te gaan met kiemgroenten. Wat je zelf nodig hebt zijn dus vooral de zaden – zorg dat ze niet bespoten zijn – en een plekje op je vensterbank of ergens anders in huis. Het kan in je eigen schaaltjes of je kan kiezen voor alternatieven zoals hennepmatjes of de keramische kiemers.

Wil je nog materiaal aankopen of iemand een startset cadeau doen? Neem dan een kijkje op onze webshop voor een uitgebreid aanbod.

Waarom past dit bij Bosdroom?

Wij staan voor verbinding met onszelf en de natuur. Kiemgroenten zijn voor ons een ideale aanvulling om de periode te overbruggen waarbij in voedselbossen en moestuinen veel minder te oogsten is.

Het verlaagt aanzienlijk het nodige transport en verkort de productieketen wat de natuur heel erg ten goede komt.

En ook voor mensen met beperkte fysieke gezondheid, waardoor in de tuin werken minder haalbaar is, blijkt dit een fantastische manier om toch hun steentje bij te dragen. Zo bouwen we samen verder aan onze dromen!

Is een voedselbos iets voor jou?

Bij Bosdroom zijn we meer en meer overtuigd dat de natuur ondersteunen begint in onze eigen tuin en op de velden van onze boeren. Daarom zijn we ons meer gaan verdiepen in voedselbossen en willen we nu ook die kennis tot bij zoveel mogelijk mensen brengen.

Op vrijdag 21 mei starten we daarom in samenwerking met Diderik van Voedselbos de Woudezel een 4-delige online reeks rond voedselbossen en permacultuur. Benieuwd of dit ook iets voor jou is? We stelden Diderik alvast enkele vragen;

Waarom is voedselbos/permacultuur goed voor de natuur ?
Voedselbossen steunen op een fundament van natuur en natuurlijke dynamieken. Zo hebben we de Woudezel gestart door 6000 inheemse bomen- en struiken aan te planten.  Hoe meer systeem en samenhang we creëren, hoe sterker het geheel, hoe meer- en betere voeding voor mens- en dier. 

Wat zijn de voordelen ? 
Voordelen zijn er op allerlei niveaus, zowel het microniveau waar we een geleidelijke transitie maken als voor ons als mens. Je bent je tuin!  Daarnaast werken we buurt-  en samenleving versterkend. Klimaatverandering en het probleem van het verdwijnen van biodiversiteit zijn uitdagingen die onze ganse planeet omvatten. Op macroniveau is een voedselbos dus goed voor meer biodiversiteit en biedt het een buffer tegen klimaatverandering.

Kunnen we de tips gebruiken voor onze eigen tuin ?
Het interessante is dat de grootte van een voedselbos of tuin niet belangrijk is. We leren om de principes ons eigen te maken. Deze zijn dezelfde in kleine en grote tuinen of voedselbossen. Na de opleiding kun je direct aan de slag in je eigen tuin omdat de opleiding praktisch gericht is.

Geef je tips om zelf planten te kweken, te enten, … ?
Natuurlijk, Als plantenkwekerij staan we ook aan de basis van de vermeerdering van planten. Op de Woudezel maken we steeds de combinatie van opkweek van planten en het oogsten van de producten uit het voedselbos. We geven eerstelijnstips om een tuin van overvloed te creëren. 

Heb je zelf ook zin gekregen om meer te weten over voedselbossen? Of ben je al begonnen, maar kan je altijd nog bijleren en ervaringen uitwisselen? Schrijf je dan in voor de 4-delige online reeks. Meer info en inschrijving vind je hier.

Over de Woudezel:

Diderik Claerebout heeft met zijn Voedselbos de Woudezel een domein van 6 ha waarop hij de principes van voedselbossen en permacultuur toepast. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring en deelt zijn kennis graag tijdens rondleidingen en cursussen.

De zuiverende zilverberk

De ruwe berk ligt me nauw aan het hart. Met zijn witte, papierachtige, glanzende schors weet hij me altijd te beroeren. De Zilverberk doet me wegdromen en in het berkenbos waan ik me even in een fantasiewereld waar ieder moment een eenhoorn kan opduiken.

Foto: Nele Vandecappelle

De Zilverberk of de Betula pendula heeft net zoals zijn broertje, de zachte berk of Betula pubescens, bijzondere eigenschappen. De stofjes die de berk zo bijzonder maken zitten verscholen in de jonge blaadjes en in de knoppen. De combinatie van de flavonoïden, saponinen en de etherische olie zorgen voor een zuiverende werking in het lichaam. De berk wordt veelal gebruikt in reinigingskuren omdat het een zeer goede vochtafdrijver is, omdat hij ontstekingswerend is, bloedzuiverend en urinezuurdrijvend.

De vorming van urinezuur in het lichaam is heel normaal. Het komt vrij bij de natuurlijke afbraak van lichaamscellen en bij afbraak van voedsel en het verlaat het lichaam terug via de nieren. Soms gebeurt het dat het lichaam het urinezuur niet voldoende weg krijgt en dat het zich begint op te hopen in het lichaam. Dit kan leiden tot vorming van kristallen die op hun beurt ontstekingen in de gewrichten veroorzaken en nierstenen doen ontstaan. In dat opzicht kan berk een ondersteuning bieden bij jicht en reumatische aandoeningen en preventief worden ingezet tegen nierstenen.
Berkenblad wordt ook ondersteunend gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Er wordt veel geschreven over zuiveringskuren met berkensap maar voor een zuiverende werking is het beter om een tinctuur of een infusie (thee) te nemen van de bladeren (of de knoppen) van de berk. Berkensap is een heel goede dorstlesser, heeft een ontstekingsremmende werking, bevat antioxidanten, is vitaliserend en bevat veel mineralen maar heeft niet de zuiverende eigenschappen van het blad en de knoppen.

Berkenblad pluk je het best in mei wanneer de blaadjes nog licht-groen zijn. De simpelste manier om berkenblad te gebruiken is om er een thee van te trekken of gewoon door ze op te eten. Meng ze in een salade, mix ze door de soep of voeg ze toe aan een smoothie.

Foto: Nele Vandecappelle

Maart is de maand van het berkensap. De sapstroom komt op gang en de boom trekt liters water met voedingsstoffen uit de grond omhoog. Als je thuis een berk in de tuin staan hebt, kan je het berkensap zelf aftappen. Dat doe je het best door een stukje van een laaghangende tak te knippen met een snoeischaar. De tak moet ongeveer de breedte hebben van een vinger. Als de sapstroom al goed op gang is gekomen zal je het water uit de gesnoeide tak zien druppelen. Je hoeft er nu enkel een flesje aan te bevestigen en na 24 uur eens gaan checken.
Je kan berkensap ook gewoon kopen maar is wel erg prijzig.

Foto: Femke Dehuijsser

Berkenblad is zeer veilig in gebruik. Je moet wel rekening houden bij een berkenkuur dat je veel water moet drinken om je vochtgehalte goed op peil te houden.

Je kan voor een lentekuur berkenblad combineren met andere kruiden zoals:

 • Blad of kruid van de grote brandnetel
 • Paardenbloemblad
 • Braamblad
 • Blad van de zwarte bes (Ribes nigrum)
 • Framboosblad

Een zuiveringskuur gaat hand in hand met een goede, gezonde voeding. Voor enkele handvaten kan deze blog je op weg helpen. Gezondheid is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Is je lichaam niet gezond zal zich dat weerspiegelen in je emoties, is je geest niet gezond zal dat zich weerspiegelen in je lichaam. Zorg voor mentale hygiëne wordt dikwijls vergeten maar is minstens even belangrijk als zorg voor lichaam. Misschien is een zuiveringskuur de uitgelezen kans om ook daar eens extra aandacht aan te geven.

Groetjes Nele

Foto: Femke Dehuijsser

Aardevoeten

15 Tips voor een week whole-foods suikervrij

Foto: Nele Vandecappelle

Het staat al lang op mijn innerlijke planning om te stoppen met suiker. Ik heb het een hele tijd vooruitgeschoven maar door een periode van erge vermoeidheid ben ik er deze keer echt aan begonnen! Ik heb besloten om de lat niet te hoog te leggen en te beginnen met een weekje suikervrij. Wil je meer te weten komen over twee topkruiden om vermoeidheid te bestrijden? Lees dan zeker ook deze blog.

Ik deel je mijn 15 tips en plaatste ook enkele van mijn recepten die je misschien kunnen inspireren naar een suikervrij of gezonder leven.

Tip 1 Bereid je mentaal voor

Van eetgewoonte veranderen kan best wel pittig zijn. Begin met een proefweek waarin je eens nagaat wat je allemaal eet tijdens de dag.
Kijk op de verpakking bij de ingrediënten. Toegevoegde suikers kunnen verschillende namen hebben zoals: dextrose, sucrose, maïsstroop, invertsuiker, maltodextrine,…
Laat in de proefweek al enkele van deze producten met suikers weg en wordt je ervan bewust in hoeveel producten die je dagelijks gebruikt geraffineerde suikers zijn toegevoegd. Vertel aan jezelf waarom je gezonder wil eten.

Tip 2 Geen bewerkte producten

Koop in de suikervrije week enkel whole-foods, dus ‘echt’ eten en geen bewerkte voeding. Geraffineerde suikers zitten vooral in bewerkte producten. Supermarktvoeding geeft ons bovendien te weinig noodzakelijke nutriënten waardoor we kunnen blijven eten zonder dat we echt ‘gevoed’ worden.

Tip 3 Maak een maaltijdplan

Misschien heb je niet veel tijd en zijn kant en klare maaltijden dan heel aanlokkelijk. Kijk eens naar je tijdindeling en maak een maaltijdplan.
Er bestaan heel wat leuke video’s op youtube over ‘mealpreppen’ . Deze vind ik leuk, neem eens een kijkje.

Tip 4 Maak een boodschappenlijstje

Dit staat op mijn boodschappenlijstje:
verse/diepvries groenten, vers fruit/diepvries fruit, havermout, ongezoete plantaardige melk, ongezoet plantaardige yoghurt, peulvruchten zoals: linzen, kikkererwten, groene bonen,…, noten en gedroogd fruit, notenpasta of pindakaas, granen, rijst of pasta, zaden en noten,….

In sommige groentewinkeltjes verkopen ze voordelige groente- en fruit pakketten.

Tip 5 Start een eetdagboek

In je eetdagboek kan je bijhouden wat je gegeten hebt en wat de valkuilen waren. Je kan er ook bijschrijven hoe je je voelt.

Foto: Nele Vandecappelle

Tip 6 Begin de dag met een smoothie of havermout-ontbijt

Laat je niet vangen om een doos muesli mee te nemen uit de supermarkt, meestal zitten er veel toegevoegde suikers in! Lees eerst de verpakking. Een pak havermout is goedkoop en gegarandeerd zonder geraffineerde suiker. Je kan er vers/ diepvriesfruit in bij doen, noten, zaden en gedroogd fruit. Ik doe er ongezoete plantaardige melk bij.

Maak ‘overnight-oats’: Heb je ‘s morgens niet veel tijd maak dan je havermout de avond voordien en laat het de nacht in de koelkast. Hoef je ‘s morgens niets meer te doen.

Pas op met de plantaardige melk die je koopt. Als je bijvoorbeeld ziet staan sojamelk ‘natuur’, kijk dan toch maar eens goed op de verpakking want er is toch suiker aan toegevoegd. Enkel als er op de verpakking ‘ongezoet’ staat zit er 0 g suiker in.

Heb je liever geen havermout-ontbijt dan kan je kiezen voor een smoothie. Neem het fruit (vers of diepvries) die je lekker vindt en maak daarvan een smoothie met plantaardige melk. Je kan er ook wat zaden bij doen zoals lijnzaad of chiazaad.
Wissel elke dag met fruit voor variatie. Er kan ook eens groente in je smoothie bijvoorbeeld spinazie.

Foto: Nele Vandecappelle

Tip 7 Elke dag verse soep

Integreer verse soep in je maaltijdplan. Denk aan maaltijdsoepen die rijk en vullend zijn. Voeg linzen of bonen toe aan je soep, die zijn erg voedzaam en geven een verzadigd gevoel.
Je kan ook gierst of quinoa in je soep meekoken, dat vult lekker. Kant en klare soepen uit de supermarkt bevatten meestal geraffineerde suikers.

Je kan een grote hoeveelheid soep maken en invriezen in kleine porties of de avond voordien verse soep maken voor ‘s anderdaags.

Tip 8 Kies voor gezond broodbeleg

Zoals al gezegd bevatten de bewerkte producten uit de supermarkt vaak veel suikers en ongezonde toevoegingen. Probeer eens hummus of guacamole. Of probeer eens deze receptjes:

Spreads zelf maken:

Foto: Nele Vandecappelle

Geroosterde Butternut spread – Nele’s Soulkitchen (wordpress.com)

Wortel-americain – Nele’s Soulkitchen (wordpress.com)

Tapenade van radijsjes – Nele’s Soulkitchen (wordpress.com)

Aubergine dip met munt – Nele’s Soulkitchen (wordpress.com)

Tip 9 Gezonde tussendoortjes

Foto: Nele Vandecappelle

Als tussendoortje ben ik fan van de Alpro sojayoghurt zonder toegevoegde suikers. Let hier weer op want de ‘natuur’ bevat nog suikers. Neem deze waarop staat: 0 % suiker.
Ik meng de yoghurt met een bloedsinaasappel en zoete appel in stukjes. Soms doe ik er zaden bij. Lekker!

Heb je nog soep over? Neem dan soep als tussendoortje, dan ben je weer een tijdje zoet. Voeg geroosterde noten toe aan de soep.

Snoepgroentjes als snoeptomaatje, radijsjes, stukjes komkommer maken ook een goed tussendoortje. Je krijgt van mij een receptje voor een gezonde mayo voor bij de snoepgroentjes, zie een beetje verder bij: sausjes en vinaigrettes.

Eet een handvol nootjes met gedroogd fruit.

Wat ik ook lekker vind als tussendoortje (en zelfs soms als ontbijt) is een gestoofde zoete peer. Ik strooi er dan amandelschilfertjes en kaneel over. Lekker!

Sta je op het punt te zondigen? Maak dan vlug deze koekjes:

Noten koekjes met pindakaas en chocolade – Nele’s Soulkitchen (wordpress.com)

Foto: Nele Vandecappelle

Tip 10 Overdose groenten

Ik eet graag groenten uit de oven, zoals zoete aardappel of knolselder in frietjes gesneden, wortel, courgette,… name-it, ik steek het in de oven! lekkere kruiden erover en smullen. Zet je timer en doe ondertussen wat ander werk.

Bereid op dag 1 drie tot vier soorten groenten. Je hebt gegarandeerd nog groenten over voor dag 2. Op dag 2 maak je dan maar één groente klaar die je eet bij de groenten die je over had. En zo ga je de week verder.

Tip 11 Kies granen

Wissel af met granen en aardappelen. Rijst, bulgur, couscous, farro,… deze hebben echt niet veel kooktijd nodig. Kijk op de verpakking in de winkel en kies voor weinig werk.
De opgenoemde granen zijn ook lauw of zelfs koud lekker dus op voorhand klaarmaken is zeker ook een optie.

Tip 12 Integreer peulvruchten

Peulvruchten zitten bomvol eiwitten, ijzer en B-vitamines en zijn de perfecte vleesvervanger. In tegenstelling tot vlees bevatten ze geen verzadigde vetten, bevatten ze vezels en is er geen gevaar voor hormonen- of antibioticaresten.

Maak een grote linzen/bonensalade met veel verse of gedroogde kruiden, citroensap en zout. Afgesloten in de koelkast kan je die enkele dagen bewaren.

dav

Tip 13 Maak lekkere vinaigrettes en gezonde mayo

Vinaigrettes

Maak een lekkere kruidenvinaigrette:

Meng 2 eetlepels ciderazijn met een eetlepel mosterd. Voeg al roerend 4 eetlepels olijfolie toe.
Voeg kruiden toe zoals:

 • Basilicum
 • Munt
 • Oregano
 • Dragon
 • Tijm

Of voeg eens framboosjes toe.

Recept dille-mayo:

 • 200 ml ongezoete sojamelk
 • Zonnebloemolie
 • 1 theelepel mosterd
 • Goeie snuif zout
 • 1 theelepel appelazijn
 • 1 bosje verse dille

Breng de melk in een hoge beker. Zet de staafmixer erin. Giet geleidelijk, al mixen, de olie erbij. Stop met mixen wanneer je de consistentie hebt van mayonaise. Doe er de mosterd, de appelazijn, de verse dille en flink wat zout bij en mix nog eens goed door. Proef en kruid bij indien nodig. Bewaar afgesloten in de koelkast.

Of probeer deze eens:

Tzatziki met bernagie bloempjes – Nele’s Soulkitchen (wordpress.com)

Tip 14 Zorg voor een goed gevulde kruidenkast

Kruiden zorgen voor een extra dimensie in je eten en zijn onmisbaar voor een smakelijke maaltijd!

Foto: Nele Vandecappelle

Tip 15 Drink genoeg

Zorg voor een goede vochtopname de dag door! Je kan honger of goestjes krijgen omdat je niet genoeg drinkt. Drink veel water of (kruiden)thees en je zal al minder cravings hebben.

Thees kan je wat zoeter maken met kaneel of zoethout. Doe dit maar af en toe want langdurig gebruik van zoethout kan hypertensie (= hoge bloeddruk) veroorzaken.

Foto: Nele Vandecappelle

Reflecteer

Sta eens stil bij volgende vragen:

 • Hoe heb ik de week ervaren?
 • Wat waren de struikelblokken?
 • Hoe voel ik mij?
 • Wat kan ik verder integreren?
 • Wat lukt mij niet en waarom?
 • Kan ik hiermee verder?

Ik hoop dat mijn tips je wat hebben geïnspireerd. Zijn er nog vragen of bemerkingen of wil je zelf iets delen: gooi het dan zeker in de comments!

Groetjes Nele

Aardevoeten

Meer recepten kan je vinden op Nele’s Soulkitchen – Vegan Soulfood (wordpress.com)

Naast deze tips kan ook fermenteren heel gezond zijn voor je lichaam. Check zeker ook onze workshop ‘starten met waterkefir’ die op 23 maart 2021 gegeven wordt.

Kiemgroenten

Kleine kriebel
Kleine kronkel
Geworteld nippen je toppen
Water opgeslorpt
Klaar om nieuwe levenskracht door je heen te laten stromen

Zaadjes
Ontkiemd
Een verschijning
Van weelderig toekomstige bloem
Gezoem 
Vrucht
Nu schaatsend op het water
Het glazige schaaltje als woonplek
Voor al dat wonder klein
Vol vitamine, vol voedende stoffen
In een kracht maal 10

Ik bewonder je
Verzorg en bemin je
Je bent me zoveel waard

Leven op mijn vensterbankje ongezien
Een mini visvijvertje, zonder het gevis
Een klein groentenhofje, zonder de vingers in de aarde
Je bent noch zus
Noch zo

Bovenal ben je liefelijk en klein
Eten 
En dat is heerlijk

Foto Marlies Deruyck

Spruitgroentjes – Microgroentjes – of kiemgroentjes

Hoe je ze ook noemen mag, ze groeien alvast weelderig op mijn vensterbank.
In tijden van corona startte ik mijn eigen minimoestuin. 
Heerlijk om dat groen in huis te halen .

Foto Marlies Deruyck

Nu, wat zijn kiemgroentjes precies?

Kiemgroentjes zijn groenten  waarvan je  de niet volgroeide plant opeet. 
Wel de kleine eerste groene spruiten die uit de zaden komen.
Deze bevatten tot wel 10 keer meer  voedingsstoffen dan de volwassen plant.
Gezond zijn ze absoluut!
Bovendien zijn ze heel makkelijk te kweken
En…
Deze groene vrienden hebben geen transport op de teller, want je kweekt ze lekker thuis.

Zomer winter, maakt niet uit. Een huiselijke omgeving is het enige wat ze nodig hebben.

Foto: Marlies Deruyck

Hoe ga je van start met het kweken van kiemgroentjes?

 • In eerste instantie heb je een potje nodig. Het materiaal waaruit het gemaakt is, is niet van belang;
 • De bodem van het potje bedek je met keukenpapier, stof zoals bv. katoen  of hennepmatjes die goed water opnemen;
 • Giet water in het potje. Laat het keukenpapier of de andere stof het vocht opnemen en giet overtollig vocht opnieuw weg;
 • Besprenkel nu het natte papier/stof met zaadjes van eender welke eetbare plant; 
 • Het is belangrijk dat de ondergrond van de zaadjes vochtig genoeg blijven, zodat deze niet uitdrogen. Een te natte ondergrond is ook niet aangeraden. Een laagje water bovenop het papier/stof/hennepmatje moet dan ook vermeden worden;
 • Het potje zet je op een plaats in huis waar er voldoende licht is maar waar de zaadjes niet rechtstreeks in het zonlicht komen te staan;
 • Na enkele dagen controleer je de vochtigheid van de ondergrond en voeg je water toe indien nodig;
 • Afhankelijk van soort tot soort kan je na een dikke week de groentjes oogsten.

 De groentjes kan je gebruiken in een salade, op je boterham, in een green smoothie.

Wil je meer weten over het kweken van kiemgroenten? Volg dan onze workshop op 26 februari .

Marlies Deruyck
Marlies Deruyck

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.

Veel leesplezier
Liefs
Marlies

Het bos is niet alleen groen!

Het bos is niet alleen groen ! Ontdek zeven kleuren samen met Bosdroom !

Zovelen van ons hebben nu nood aan verstrooiing. We hebben nood aan een positieve vibe tegen het isolement en de gebruikelijke winterdip. Maar dat is zo moeilijk om alleen te doen. Daarom gaan we met Bosdroom 7 weken lang op reis door de zintuigen.

7 weken lang maken we een reis door geuren en kleuren. Voor elke week krijg je een flesje om zelf de kracht van essentiële oliën te ontdekken. Via een facebook groep krijg je de uitleg en kan je ervaringen uitwisselen. Maar er is meer ! Het wordt een totale beleving voor al onze zintuigen !

Wij zorgen voor tips, leuke opdrachten en online-activiteiten. Zo geniet je wekelijks van:

Kleurrijke gezonde zelfgemaakte smoothies per chakra plus uitlichting van kruiden van onze herboriste in opleiding.
Desserten en recepten van onze diëtiste
Kleuruitleg gekoppeld aan chakra’s
Gedichten en affirmaties
Een schattenjacht waarbij natuurbeleving aan bod komt en je alleen of samen met de kinderen op stap kan
Een heerlijk klankmoment om de week mee af te sluiten

Dit alles krijgt u wekelijks gedurende 7 weken aan een prijs van  25€.
Inbegrepen in de prijs zijn 7 verschillende pure essentiële oliën in 2 ml flesjes. In elk flesje worden 14 druppels 100% pure essentiële olie vermengd met een draagolie. Deze flesjes zijn ideaal om de geur van de week dagelijks te leren kennen via de cupping techniek die we je zullen aanleren. Ook voor mensen met een gevoelige huid.

We starten op 15 februari 2021. Verzendingskost via de post bedraagt 8 €.
Afhaling bij de organisatoren is mogelijk zonder extra kosten !

Deelnemen kan door het pakket aan te kopen via onze webshop.

Het nieuwe jaar, loslaten en maan-melk

30 december,

het wordt volle maan vannacht. De maan is op de helft van zijn cyclus. De zon en de maan staan op dit moment op één lijn en dat maakt dat de getijdenkrachten tijdens deze periode het sterkst zijn.
De volle maan staat symbool voor overvloed, voor energie en voor feestvieren en anderzijds staat het symbool voor het afsluiten van een periode, voor loslaten en plaats maken voor iets nieuws.
We zullen het nieuwe jaar vieren met de volle maan, deze blijft vol tot 2 januari en neemt dan terug af. We zullen vieren en klinken op een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.
Maar vanavond heb ik andere plannen. Ik maak voor mezelf een kopje maan-melk met verwarmende kruiden.

foto door Nele Vandecappelle

Recept maan-melk

 • 350 ml rijstmelk
 • Stukje verse kurkuma van ongeveer 2 cm
 • Stukje verse gember even groot als de kurkuma
 • 3 x draaien aan de zwarte-pepermolen
 • De zaadjes uit 1 kardemompeultje
 • (Optioneel: ½ theelepel ashwaganda poeder)

Doe alles in een blender. Breng kort aan de kook en laat nog een tiental minuutjes trekken. Drink lauw-warm op.

Ik neem pen en papier bij de hand, ga rustig gaan zitten, neem er een dekentje bij en grijp deze kans om even stil te staan bij het voorbije jaar. Wat is er echt belangrijk in mijn leven? Zijn er overtuigingen, gedachten, gewoontes,… waar ik aan blijf vasthouden, die mij niet dienen? Wat wil ik voor mezelf afsluiten dit jaar en welke deur wil ik openen?…
Ik sluit de woorden op in mijn boekje. Ik spreek mijn dankbaarheid uit. Ik laat het los en ga lekker slapen.
Morgen ben ik klaar om een nieuw jaar in te zetten.

foto door Koen Therry

‘Ik ben klaar om oude gewoontes,

waar ik niet langer iets aan heb,

 los te laten.’

Nele Vandecappelle

Enkele weetjes

 • Maan-melk of moon-milk vindt zijn oorsprong in de Ayurvedische geneeskunst.
 • Kurkuma en zwarte peper bevatten sterke anti-oxidanten en remmen ontstekingen in het lichaam.
 • Gember is verwarmend, ontstekingsremmend en verbeterd de spijsvertering.
 • Kardemom zorgt voor een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
 • In het traditionele recept gebruikt men ashwaganda poeder. Ashwaganda is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde en wordt ook wel eens de Indiase ginseng genoemd. Ashwaganda is een afrodisiacum. Het kruid heeft een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking, zorgt voor stress-relief en een goede nachtrust. Ashwaganda heeft een uitgesproken smaak!

Groetjes Nele

Aardevoeten

Nele Vandecappelle
Nele Vandecappelle

 Ik ben Nele, mama van twee meisjes en boomknuffelaarster. Ik heb een boontje voor moeder natuur en voor alles wat met planten en geneeskrachtige kruiden aangaat. Ik hou van mensen, dieren, bloemen, muziek, zingen, plantaardig eten, weidse vlaktes, een kopje thee, gezelligheid,..
Woorden die bij mij passen zijn: intuïtie, buikgevoel, gevoelig, spiritualiteit, warhoofd, vergeetachtig, kieken zonder kop, twijfelaar, introvert,…
Mijn liefde voor de natuur heeft me samen gebracht met Bosdroom en ik maak graag deel uit van het verhaal. Mijn schrijfsels met kruidige insteek kan je hier vinden op de blog en wie weet maken we binnenkort wel eens kennis bij Bosdroom!
 
Je kan me eveneens terug vinden mijn facebookpagina Aardevoeten, op instagram en op mijn blog.

Een nieuwe wind

Geïnstalleerd met een dekentje op de bank staar ik door het kleine glasraam.
De donkergrijze wolk bovenaan de hemel voorspelt een plensbui.
Het doet me dieper in mijn zetel kruipen en denken: hmm vandaag ga ik toch niet naar buiten. Verzonken in goede lectuur geniet ik van het cocoonen dat deze herfstperiode met zich meebrengt.
Een vers bereide gemberthee bij wat gezellig kaarslicht versterken het gevoel.
Een tijd om naar binnen te keren, bij jezelf te vertoeven, te voelen wat je echt nodig hebt.
Een namiddagje op de bank, lekker relax, dat is wat ik nodig had. Dacht ik …

Tot plots mijn innerlijke kind aan het kleine groene deurtje komt kloppen. Met een glimlach nodigt ze me uit mee naar buiten te gaan. De plensbui heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een herfstige goudgelige zon. Het kleine meisje komt aan m’n mouw trekken en laat me weten hoe mooi alle blaadjes van de bomen kunnen zijn, …
Hoe leuk het zou zijn om in de plassen te gaan springen, …

Het enthousiasme borrelt in me op en ik maak me op voor een fijne herfstwandeling.
De aardekleuren in mijn kledij worden omsloten door de herfstige tinten die de natuur rijk is. Ik voel me zakken/landen.
Voel me gedragen door een kracht die groter is dan mezelf.
De wind streelt m’n haren.
Hier buiten voel ik me pas echt naar binnen keren.
Voel ik de diepere verbinding met mezelf en het grotere geheel, met Moeder Aarde.

Er waait een nieuwe wind door mijn zijn en ik laat me vervullen.
Vervullen met de kracht van dit seizoen.
Al mijn zintuigen geprikkeld… geniet ik.

Mijn pas wordt langzamer.
Het gejaagde, alledaagse tempo wordt uit mijn schoenen gehaald.
En ik vertraag.
De verse zuurstof kriebelt in mijn neus, kronkelt tot diep in mijn hersenpan en ontwart alle gedachtenknobbels die er zich vastzetten.
In transformatie, gericht op mijn innerlijke wereld, neemt het bos me verder mee.
M’n hart opent zich. Ik voel me dankbaar voor al het moois in deze wereld.
De grootsheid van de aarde stroomt nu door mijn lichaam.
Ik vergeet wie ik ben en waarvoor ik sta.
Stroom in volle overgave mee in een dimensie van puur zijn, puur aanwezig in het nu,
In het bos,
In mijn lichaam,
In dit bestaan.


Marlies Derucyk
Marlies Derucyk

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.

Veel leesplezier
Liefs
Marlies

Permacultuur: maak je eigen moestuinplan

Bosdroom staat niet alleen voor meer bos, maar ook voor het verschil maken in je eigen tuin met een moestuin en voedselstruiken en bomen op een manier die de natuur ondersteunt. Heb jij een moestuin en wil je leren hoe je het hele jaar door kan eten uit eigen tuin? Ben je al vertrouwd met permacultuur? Of is dit je eerste ervaring ermee?

Op dinsdag 24 november geeft Annelies van Fruits de Terre/ Diner sur Terre speciaal voor Bosdroom een online theorieles permacultuur.

Deze les van 2 uur verloopt online via zoom en we leren alles over het moestuinplan!

Hoe begin je daar aan?
Waar moet je rekening mee houden?
Welke groenten kies ik?

Maar ook: wat is permacultuur en hoe pas ik die principes toe? Hoe kan ik met zo weinig mogelijk input een zo groot mogelijke opbrengst krijgen? Je komt het allemaal te weten!


Annelies dompelt jullie onder in de wondere wereld van de permacultuurmoestuin. Met die info kan je thuis zelf aan de slag: dromen van de toekomst, plannen tekenen, ideeën op doen, zaden verzamelen…

Kostprijs voor deze ene les apart bedraagt 30€ voor niet leden, 25€ voor Bosdroom leden. Betalen kan handig via onze webshop. En aangezien dit een digitaal product is, kan Bpost geen extra kosten aanrekenen 😉 .

Wist je dat?

Deze theorieles maakt deel uit van een reeks met praktijklessen die in het voorjaar 2021 zullen gegeven worden op ons Bosdroom veld in Rollegem Kappelle. Heb je interesse in de volledige reeks? Dan kan je die info hier vinden.

Bosdroom thee

Speciaal voor Bosdroom ontwikkelde bekende herboriste en theesommelier Ann Vansteenkiste  drie infusies om de weldadige werking van thee te ervaren. We stellen deze drie soorten graag aan je voor.

Bloemenweide

De Bosdroom bloemenweide thee bestaat voor 100% uit 7 inheemse bloemen namelijk kamille, moerasspirea, korenboem, goudsbloem, lavendel, kaasjeskruid en rozenblaadjes.

Bomenkracht

De Bosdroom bomenkracht theeinfusie bestaat voor 100% uit knopen en blaadjes van 7 inheemse bomen namelijk kers, vlier, rozenbottel, berk, meidoorn, linde en appel.

Eeuwenoude bomenwijsheid

Deze thee bestaat uit 100% pure blaadjes en takken thee van eeuwenoude bomen Pu Erh 2006 berk/ eik. Deze variant komt niet uit van inheemse bomen maar wordt steeds met de grootste zorg en respect voor de natuur bereid.

Geniet jij ook zo van een heerlijke tas thee? Neem dan binnenkort een kijkje in de webshop.