Velt eco tuindag 4 juni

Op zondag 4 juni kan je onze nieuwe samentuin/zorgtuin bezoeken tijdens de Velt eco tuindagen. Je bent die dag welkom in de Sasputstraat 5, 8020 Ruddervoorde.

Inkom is gratis en je kan naast een rondleiding in de tuin proeven van zelfgemaakte ice tea, kruidenhapjes, wortelwafels,…

Kom ook proeven van onze komende activiteiten en ontdek of deze iets voor jou zijn. Wat dacht je van bosbaden, kruidenworkshops, groeidagen, demo solar cooker,…

Ook aan de kinderen wordt gedacht met leuke activiteiten. Hiervoor kunnen activiteitenmunten aangekocht worden aan democratische prijzen waarmee je ondertussen ook onze VZW en verdere opbouw van de tuin steunt. Sowieso krijgt ieder kind 1 gratis activiteitenmunt bij inruilen van onderstaande ingekleurde tekening.

Natuurkampen 2023

Dit jaar kan je bij Bosdroom ook terecht voor natuurkampen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar op onze prachtige locatie in Sasputstraat 5, Ruddervoorde (West-Vlaanderen). Thema’s zijn dierenyoga, knutselen met natuurlijke materialen, samen koken, korte wandelingen en bijleren over de natuur. Deze kampen worden aangeboden ism Steffie Vandierendonck van leef volgens je eigen ritme.

Datum kampen:

Paasvakantie 12 tot 14 april 2023 – nog 4 plaatsen vrij
Zomer 1            5 tot 7 juli 2023 – nog 4 plaatsen vrij
Zomer 2          17 tot 19 juli 2023 – nog 7 plaatsen vrij

Maximum 8 deelnemers per kamp.
Inschrijven kan via Steffie Vandierendonck (0472 02 50 52) of door te mailen naar winkel@bosdroom.be

Mogelijkheid 1: dagkamp
Aankomst mogelijk vanaf 8u. Start kamp om 9u.
Einde dag om 16u. Opvang mogelijk tot 17u.
Lunch en tussendoortjes inbegrepen.
Kostprijs 175€/kind

Mogelijkheid 2: 3-daagse met 2 overnachtingen
Aankomst dag 1 tussen 8u en 9u.
Einde dag 3 om 16u.
Maaltijden en tussendoortjes inbegrepen.
Kostprijs 360€/kind*
*Steunmaatregel -65% mogelijk via het netwerk iedereen verdient vakantie. Klik hier om te zien of je er recht op hebt.

Dit was 2022

Een overzicht van wat we dankzij jullie met Bosdroom VZW het afgelopen jaar realiseerden:

Eetbare bloemen en bij-zondere kaarten

bijzonder_wenskaart_bosdroom

Op de Bee Happy dag in Oostkamp mochten we heel wat mensen blij maken met eetbare bloemen om in hun tuin of terras te plaatsen. Zo helpen we ook de natuur een handje en wat was het mooi de reacties van jullie te horen over hoe je echt niet wist dat je zoveel met deze bloemen kan doen. Voor sommigen was het een echte smaakontdekking 🙂

Daarnaast lanceerden we ook de Bij-zonder kaartjes als een reeks van 3 kaarten die je aan iemand kan schenken en ook zelf kan inkleuren. Deze maken ondertussen deel uit van ons vast aanbod waarmee je ons en de natuur kan steunen en er ondertussen ook iemand mee in de spreekwoordelijke bloemetjes kan zetten.

Overnachten in de natuur

Sinds dit jaar kan je blijven overnachten in het lemen huisje of de tipi-tent op de bijzonder mooie en rustig gelegen locatie van de Kastanjehoeve. Deze plek werd zo gedoopt door de kastanjebomen langs de dreef en het is ook de plek waar Bosdroom nu haar maatschappelijke zetel heeft en waar we nog heel wat plannen hebben voor 2023 en erna (later meer hierover…)

Wil je hier ook eens komen overnachten en genieten van de natuur? Dat kan hier voor het lemen huisje: Natuurhuisje 64625 – huisje in Ruddervoorde | Natuurhuisje.be of hier voor de tipi: Natuurhuisje 64732 – huisje in Ruddervoorde | Natuurhuisje.be

Bestuurswissel

Naast de wijziging van ons vestigingsadres hadden we binnen de VZW ook een bestuurswissel. We bedanken onze eerdere bestuursleden om de oprichting en beginjaren van Bosdroom te helpen mogelijk maken. Ze gaven de fakkel door aan twee mensen die ons al even met raad en daad bijstonden en dat met veel plezier blijven doen.

Marc Francisco Van Rymenant heeft met VZW de Nieuwe Aarde het Zwaluweveld een voedselbos en permacultuur project in Scherpenheuvel.  Je zag hem misschien al op onze Bee Happy dag. Binnen Bosdroom zal hij ons met goede raad bijstaan.

Steffie-Vandierendonck

Steffie Vandierendonck helpt al sinds 2019 met onze social media en algemene ondersteuning. Daarnaast zet ze zich ook in voor het luik zorg en ontspannen en tot rust komen in de natuur. 

Warmste Week … kiemen for life

In september kregen we het mooie nieuws dat we geselecteerd werden als 1 van de 270 goede doelen van de Warmste Week van 2022. Samen hebben we gevlamd tegen kansarmoede en werden er o.a. door onze vrijwilligers al zelfgemaakte choco, chocoladetaart en kiemgroenten verkocht. Begin januari krijgen we van het Warmste Weekfonds het nieuws welk budget alle acties voor Bosdroom opleverden en kunnen we kiemgroenten en zo dus ook gezonde, betaalbare voeding in 2023 tot bij heel wat huiskamers brengen en mee kansarmoede helpen bestrijden.

Dank jullie wel alvast aan iedereen die meesteunde en aan al onze vrijwilligers.

Verbinden tussen paarden

mediteren-paarden-kantelhoeve
Een andere heel mooie samenwerking ontstond tussen Bosdroom en Siegfried van de Kantelhoeve. We hielden er verschillende malen een meditatie tussen paarden die uiteindelijk omgedoopt werd tot ‘verbinden tussen paarden’ omdat dit uiteindelijk is waar het echt om gaat. Mooie mensen ontmoeten, volledig mogen aanwezig zijn met al wat we op dat moment (mentaal, emotioneel en fysiek) meebrengen, gezien en gehoord worden rond een warm vuur en in de wei tussen de paarden. 

Deze momenten worden ook in 2023 voortgezet op wisselende data. En je kan met onze Bosdroom alternatieve munt betalen. Een overzicht van komende data vind je alvast hier op de website van de Kantelhoeve. Wanneer je naar beneden scrollt en ‘andere datum selecteren’ aanklikt vind je een overzicht van komende data.

We kijken ernaar uit om je ook hier misschien eens te mogen verwelkomen. 
Zo dat was ons jaar in een vogelvlucht. Hoe ging het voor jou? Heb je het gevoel dat je samen met ons iets in de wereld wl zetten? Laat het ons zeker weten door op deze mail te antwoorden.

Laten we samen nog wat droomzaadjes planten en deze laten groeien.

Bos-groeten

Workshop natuurlijke materialen

Een deel van ons doel is mensen en dus ook kinderen dichter bij de natuur te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door een workshop knutselen met natuurlijke materialen.

Een water xylofoon, windgong of schudkoker.
Het zijn verschillende mogelijkheden om mee aan de slag te gaan.

Dit kan je zowel boeken voor je eigen groep als voor een activiteit bij een organisatie. Meer info? Contacteer ons.

Kiemen for life

Dit jaar is Bosdroom één van de goede doelen tegen kansarmoede. Met de kiemgroenten willen we gezonde en betaalbare voeding tot bij iedereen brengen.

Je kan o.a. je warm hart bijdragen door ook een actie op te zetten voor Bosdroom of door een zelf kiemgroenten pakket of de workshop seizoenslaatjes aan te kopen via onze site.

Per aankoop gaat 1 tot 5 € naar de warmste week en help je mee kiemgroenten pakketten samenstellen voor kansarme gezinnen.

Doe je mee? Ontdek dan hier de kiemgroenten.

Per aankoop ontvang je bovendien ook toegang tot de ‘start met kiemen’ challenge met info over hoe je opstart, tips en recepten.

Vertragen en ontspannen

De traagheid van tijd
Als ik ga neerzitten en rondkijk
Valt het me op
Hoe rustig en aanwezig tijd is.

Helemaal niet opdringerig
Helemaal geen rush en haast
.

Wanneer ik stilzit en rondkijk ervaar ik enkel een rush vanuit mijn mentale zijn
Ik heb de overtuiging dat het leven vooruit moet gaan.

Hoezo moet?
Hoezo vooruit?
Ik hou van in beweging zijn
Absoluut
.

Ik hou van voortbewegen gestuwd vanuit een impuls binnen in mezelf.

Omdat m’n lijf het me vertelt
Zegt dat het prima is
Dan gaat het helemaal niet om het moeten.

Helemaal niet om
Ik denk dat het moet
Ik denk dat het verwacht wordt
Ik denk dat ik anderen daarmee plezier.

Het gaat erom mezelf vanuit rust en vertraging op de eerste plaats te zetten.

Mijn innerlijke stem horen
Horen en er gehoor aan geven.

@Marlies Deruyck gemaakt via Canva

Mijn verhaal

De zomervakantie. Altijd kijk ik reikhalzend uit naar de maanden juli en augustus.
Leuke activiteiten in de stad, gaan kamperen, de natuur in z’n volle glorie, zonnige dagen en lange avonden, … Heerlijk toch?

Aan prikkels van buitenaf geen gebrek. Ik kan me op iedere dag en ieder uur vermaken door de vele mogelijkheden en wat hou ik ervan! Het maakt me blij, ik kan enorm genieten van samenzijn, dansen, buiten vertoeven in de natuur, …

Daarnaast heb ik ook nood aan vertragen, mijn agenda leegmaken/ leeg houden, eens helemaal uitchecken. Vanuit dat opzicht kan de zomer voor mij ook een uitdaging vormen.
Hoe vind ik de balans tussen uitchecken, vertragen en het grote aanbod aan festivals, activiteiten, …?

Bepaalde gedachtegangen maken het voor mij soms extra uitdagend:

 • De zomer is een periode van genieten, genieten = leuke dingen doen, ik wil dus gaan
 • Het is maar eenmaal Gentse feesten, feest in ’t park, picknick bij vrienden, …
 • Het is voor mij makkelijker om ja te zeggen tegen leuke dingen, dan ja zeggen tegen rust voor mezelf

Misschien ontstaat bij jou nu wenkbrauw gefrons? Misschien is het heel herkenbaar?
Ik zie het voor mezelf ook als een spel. Hoe ga ik om met keuzes maken tussen twee aspecten die voor mij wezenlijk belangrijk zijn?

Hoe heb jij de zomer ervaren?

Waar heb jij nood aan?
Wat laad jou op in de vakanties?
Hoe ga je om met vertragen en ontspanning?

Tips om ook nu nog verder te vertragen:

Zoals ik reeds aangaf is het voor mij een blijvende uitdaging.
Tegelijk doorging ik reeds een heel proces: van iedere vakantiedag volledig plannen tot ruimte laten om te landen en bij mezelf te komen.
Wat heeft mij hierin geholpen?

 • Ik kies meer voor reisbestemmingen dichtbij. Op die manier heb ik de ruimte om los van tijd en uur te vertrekken. Heb je misschien ook nu nog ruimte voor een losse vakantiedag?
 • Ik kies voor vakantiebestemmingen die minder populair zijn, minder volk, …
 • Na werkdagen probeer ik een avondje voor mezelf te houden
 • ’s morgens sta ik op met yoga en/of dans
 • Ik check in en probeer te luisteren naar lichamelijke sensaties
 • Kies voor een thee of koffiemomentje tussen twee activiteiten door bv. Tussen werken en afspreken met vrienden. Dit geeft me de ruimte om even te vertragen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen.

Marlies

Marlies Deruyck
Marlies Deruyck

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.


Veel leesplezier
Liefs
Marlies
@Verbonden Hart

De Bosdroomwandelaar

The people walker
Walking the people
Walking with people
Walking together
An unexpecting journey
That brings new adventures
stories
Surrounded by nature

I wish you a walk
Connection with yourself
A new breath
peace

Foto: Canva door Marlies Deruyck

Wandelen

De mens in beweging.
Gehaast of rustig aan het genieten van datgene zich op het pad voltrekt.

Ik, ik ben Marlies en wat hou ik enorm van wandelen.
Althans wanneer ik in de natuur kan vertoeven, kan vertragen en gewoon bezig kan zijn met onderweg zijn, genieten van zingende vogels, de wind in m’n haren, …
Op vrije dagen vind je me vaak buiten, tijdens vakanties kan je me herkennen aan de trekkersrugzak en stevige stapschoenen. In gezelschap is mijn ultieme manier om bij mezelf tot rust te komen. Dit zijn voor mij de momenten waarop ik dagdroom en reflecteer over het leven.

Naast het met twee onderweg zijn, geniet ik er ook van om alleen te gaan wandelen, vooral wanneer m’n hoofd vol zit, onrust door mijn lijf rushed of als ik de connectie met mezelf extra voeding wil geven.

Diep vanbinnen weet ik heel goed wat wandelen me allemaal brengen kan.
Tussen weten wat goed voor me is en doen wat me goed doet, hmm daar zit soms ruis op de lijn. Er zijn zo van die dagen dat ik helemaal niet uit de zetel geraak, dat ik me niet helemaal prettig voel. Net die dagen zijn eigenlijk het uitgelezen moment om te gaan wandelen en dat lukt niet altijd.
Een extra duwtje in de rug helpt me dan om toch in beweging te komen en te gaan wandelen. Dat zijn de momenten dat ik met een heel andere blik, een heel ander gevoel terugkeer.

Naast wandelen hou ik enorm van menselijk contact. Iemand mogen ontmoeten in zijn unieke persoon maakt me blij. Verbinden en 1 op 1 uitwisselen over het alledaagse, heerlijk. Zelf ben ik een enthousiaste madam die geniet van eenvoudige zaken. In contact met andere personen hou ik van eerlijk spreken en empathisch luisteren.

De Bosdroomwandelaar

Wil je graag wandelen en merk je tegelijk dat je er niet toe komt? Dan is samen gaan wandelen via de Bosdroomwandelaar misschien wel iets voor jou.

Wat houdt dat nu precies in?
Via vzw Bosdroom kan je de (bos)droom wandelaar vragen om samen een wandeling te maken. Dit kan op verschillende plaatsen in en rond Ruddervoorde/Brugge. De afstand en tijd kan op voorhand vastgelegd worden met een minimum tijd van 45 minuten en maximaal 2 uur.

Samen gaan wandelen met de bosdroom wandelaar kan om verschillende redenen voor jou een fijne keuze zijn:

 • Misschien omdat je graag gezelschap hebt op wandel
 • Misschien omdat je je veiliger voelt om met twee te gaan wandelen
 • Misschien wil je graag eens niet diegene zijn die steeds de route uitstippelt en bepaald
 • Misschien is wandelen in gezelschap voor jou de manier om snelheid, prikkels, internet en sociale media even achter je te laten
 • Misschien wil je gewoon een fijne babbel

Graag neem ik je mee op wandel.

Praktisch

Een afspraak maken kan via mail marlies.deruyck[at]outlook.be of telefoon 0478 10 16 96 en via onderstaand formulier. We bekijken momenteel ook de optie van een online agenda.

Daarna spreek ik met jou af hoelang je graag wil gaan wandelen en geef ik je een lijst met mogelijke wandelplaatsen, afhankelijk van voorkeuren qua locatie en afstand. Ken je zelf een heel mooie plek om te gaan wandelen, dat kan natuurlijk ook, dan hoor ik het graag.

Voor een wandeling vragen we een vrije bijdrage tussen de 20 en 30 euro per gewandeld uur. Qua verplaatsingskosten van en naar de wandellocatie rekenen we het gangbare tarief van 0.37 cent/ km berekend vanaf mijn woonplaats in Brugge. In een cirkel van 10 kilometer rond Brugge is de verplaatsing gratis omwille van een verplaatsing met de fiets.

Tot binnenkort.

Warme groet
Marlies
@Verbondenhart

Zelf de Bosdroomwandelaar aanvragen:

Vul onderstaand formulier in om een wandeling met de (Bos)droom wandelaar aan te vragen.

Beste tijdstip tijdens de dag(vereist)

10 juni – Dag van de ijsthee

De zacht walsende smaak in mijn mond
De roodrozige kleur in glas
Laat me wegdromen
Genieten van zon en zomer

De vloeistof draagt een wit turquoise gestreept rietje

De ideale afwerking
Zoet getint
Homemade
Aangevuld met stukken ijs

Foto: Canva door Marlies Deruyck

Ijs thee

Ze zijn er in alle kleuren en smaken

Van Fuze thee en Lipton
Tot de home made ijsthee die ik verkies bij een bezoek aan een gezellige koffiebar.
Wat hou ik van een zelfgemaakte ijsthee gaan drinken, voor mij een ware beleving.
Het is niet zomaar een drankje. Het start al bij het kiezen. Combinaties van smaken die ik ontdek, de benaming van een ijsthee, …


Daarnaast bij het serveren, het zien van de kleuren, de eventuele sprankel en daar bovenop
misschien een takje munt, een sinaasappeltje, … Heerlijk toch en bovendien zonder alcohol en (weinig) suiker.


Naast het gaan drinken van een hippe ijsthee, kan je ze natuurlijk ook zelf maken.
Mijn lief en ik kennen er alles van, het is als het ware een ritueel geworden.
Wanneer ik bij hem langsga is het steevast de gewoonte om een kopje thee te zetten.
Gezellig, toch?


Diep in gesprek verzonken vergeten we de warm dampende drank wel eens.
Wat een zonde! Uiteindelijk bedacht ik me dat koude thee eigenlijk een simpele versie is van ijsthee.

Natuurlijk kan je die op allerhande manieren gaan pimpen bijvoorbeeld met munt, gember,
bosvruchten, koning, … noem maar op! Alles is mogelijk!
Ijsthee kan je op twee manieren maken: startende van een warme of koude basis.

Warme basis als starter
Kies voor groene, witte of zwarte thee.
Zet thee zoals je normaal zou doen, rekening houdend met de temperatuur die past bij de soort thee.
Gebruik bij losse thee plusminus 5 tot 7 gram thee per liter of twee theezakjes op een liter water. Daarna kan het afkoelen van de thee beginnen. In een eerste fase buiten de koelkast. Eenmaal de thee lauw geworden is kan ze in de koelkast voor een tweetal uur.


Eens je basis is afgekoeld kan je deze ofwel onmiddellijk serveren met ijsblokjes ofwel kies je ervoor om nog toevoegingen te doen zoals vruchtensap, citroen, munt, specerijen zoals kaneel, honing, suiker of andere zoetmiddelen.


Koude basis als starter
Net als bij de warme bereiding kan je kiezen tussen groene, witte of zwarte thee als basis.
Deze tweede bereidingsmanier vraagt meer tijd al smaak je dat wel. Laat de losse thee (opnieuw 5 tot 7 gram op een liter water) of de twee zakjes thee (ook voor een liter) koud trekken in de koelkast, dit gedurende een nacht. Daarna haal je de thee uit het water en is de basis voor je ijs thee klaar. Net als bij de warme bereiding kan je hier allerhande ingrediënten gaan toevoegen. Proberen en experimenteren maar.


Veel ijs-thee plezier en santé


Heel veel liefs
Marlies

Marlies Deruyck<br>
Marlies Deruyck

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.


Veel leesplezier

Liefs
Marlies
@Verbonden Hart

Week van de bij – 29 mei t.e.m. 5 juni

Bijtjes zoemen 

Gekust aan bloemen 

Een verzoenen tussen fauna en flora 

Goud geel zwart gestreept

Zweven ze op de lucht

Verbonden met het blauwe en het groene van deze aarde 

Foto: Canva door Marlies Deruyck

Bijen, ze zijn een heel kostbaar diertje hier op deze aarde.

Ze helpen mens en natuur door het verspreiden van stuifmeel.

Bloemen en planten kunnen op die manier groeien en zich voorplanten, wat essentieel is voor alle leven. Zonder bijen, kunnen bloemen en planten niet leven en komt ook de groei van groenten en fruit in het gedrang. Met alle nefaste gevolgen van dien …

Zorgdragen voor de bij is erg belangrijk, zeker als je weet dat deze beestjes het de laatste jaren steeds moeilijker krijgen om te overleven, omwille van een steeds beperkter wordend voedselaanbod, omwille van meer pesticiden, … (je kan er alles over lezen op https://www.vlaanderen.be/week-van-de-bij).

Graag wil VZW Bosdroom bij – dragen aan het behoud van verschillende bijensoorten door het bewustzijn rond het belang van bijen te vergroten, door biologische planten en wilde bloemen te zaaien en te verdelen, door activiteiten te organiseren die bijdragen aan diepere verbinding met de natuur, …

Hoe kan je zelf bijdragen?

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden!

Kies voor een activiteit die voor jou passend is en die je haalbaar acht.

Wat zijn de opties:

 • Verwijder harde ondergrond zoals klinkers, asfalt en kies voor een extra vierkante meter groen met wilde bloemen of planten waar bijen blij van worden
 • Bouw een bijenhotel
 • Voorzie een tuin met voldoende voedsel voor bijen 

Voor alle informatie en instructies hoe je concreet aan de slag kan gaan verwijs ik je graag door naar https://www.vlaanderen.be/week-van-de-bij/help-de-bij/voor-iedereen

Ben je werkzaam in een school, bij jouw gemeente of stad of ben je imker dan zijn er nog andere acties mogelijk https://www.vlaanderen.be/week-van-de-bij/help-de-bij

Wil je graag VZW Bosdroom steunen en hun concrete acties rond de bij, kom dan langs op het BEE HAPPY evenement (Siemenslaan 1, 8020 Oostkamp ) op 26 juni van 13 tot 17u.

We zullen er aanwezig zijn met eetbare bloemenzaailingen, kinderen kunnen er leuke prenten inkleuren van bijen en krijgen inruil een leuke attentie. Verder kijken we er naar uit om bij een hapje en drankje verder te praten over wat ons bezighoudt als VZW en waar jou interesseveld ligt.

Voor alle informatie ga naar het event op Facebook: https://fb.me/e/1Fh9pCwWX of naar de website: Bosdroom.com/bee-happy

Heel graag tot dan 

Warme groet 

Marlies

@Verbonden hart

Marlies Deruyck
Marlies Deruyck

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.


Veel leesplezier

Liefs
Marlies
@Verbonden Hart

Start met kiemen

Kiemgroenten zorgen voor meer energie in de winter. Doe van 3 tot 30 januari 2022 mee aan de kiemgroentenchallenge en ervaar het voor jezelf.

Verschillende kiemgroenten op de vensterbank in Nele haar boshuisje.

Wat zijn kiemgroenten?

Kiemgroenten of microgroenten zijn groenten waarvan je de niet volgroeide plant opeet. Wanneer je dezelfde zaden zou laten verder groeien en in de moestuin zou zetten krijg je een volwaardige plant.

De kiemen die je al na 7 à 10 dagen opeet bevatten echter nog tot wel 10 keer meer voedingsstoffen! Een ideale energieboost dus. Bovendien is het zeker in de winterperiode een milieuvriendelijk alternatief voor in serres gekweekte of geïmporteerde groenten.

Hoe kan je meedoen?

Van 3 tot 30 januari 2022 zullen we op onze social media tips en inspiraties posten om zelf aan de slag te gaan met kiemgroenten. Wat je zelf nodig hebt zijn dus vooral de zaden – zorg dat ze niet bespoten zijn – en een plekje op je vensterbank of ergens anders in huis. Het kan in je eigen schaaltjes of je kan kiezen voor alternatieven zoals hennepmatjes of de keramische kiemers.

Wil je nog materiaal aankopen of iemand een startset cadeau doen? Neem dan een kijkje op onze webshop voor een uitgebreid aanbod.

Waarom past dit bij Bosdroom?

Wij staan voor verbinding met onszelf en de natuur. Kiemgroenten zijn voor ons een ideale aanvulling om de periode te overbruggen waarbij in voedselbossen en moestuinen veel minder te oogsten is.

Het verlaagt aanzienlijk het nodige transport en verkort de productieketen wat de natuur heel erg ten goede komt.

En ook voor mensen met beperkte fysieke gezondheid, waardoor in de tuin werken minder haalbaar is, blijkt dit een fantastische manier om toch hun steentje bij te dragen. Zo bouwen we samen verder aan onze dromen!