10 juni – Dag van de ijsthee

dag-van-ijsthee

De zacht walsende smaak in mijn mond
De roodrozige kleur in glas
Laat me wegdromen
Genieten van zon en zomer

De vloeistof draagt een wit turquoise gestreept rietje

De ideale afwerking
Zoet getint
Homemade
Aangevuld met stukken ijs

Foto: Canva door Marlies Deruyck

Ijs thee

Ze zijn er in alle kleuren en smaken

Van Fuze thee en Lipton
Tot de home made ijsthee die ik verkies bij een bezoek aan een gezellige koffiebar.
Wat hou ik van een zelfgemaakte ijsthee gaan drinken, voor mij een ware beleving.
Het is niet zomaar een drankje. Het start al bij het kiezen. Combinaties van smaken die ik ontdek, de benaming van een ijsthee, …


Daarnaast bij het serveren, het zien van de kleuren, de eventuele sprankel en daar bovenop
misschien een takje munt, een sinaasappeltje, … Heerlijk toch en bovendien zonder alcohol en (weinig) suiker.


Naast het gaan drinken van een hippe ijsthee, kan je ze natuurlijk ook zelf maken.
Mijn lief en ik kennen er alles van, het is als het ware een ritueel geworden.
Wanneer ik bij hem langsga is het steevast de gewoonte om een kopje thee te zetten.
Gezellig, toch?


Diep in gesprek verzonken vergeten we de warm dampende drank wel eens.
Wat een zonde! Uiteindelijk bedacht ik me dat koude thee eigenlijk een simpele versie is van ijsthee.

Natuurlijk kan je die op allerhande manieren gaan pimpen bijvoorbeeld met munt, gember,
bosvruchten, koning, … noem maar op! Alles is mogelijk!
Ijsthee kan je op twee manieren maken: startende van een warme of koude basis.

Warme basis als starter
Kies voor groene, witte of zwarte thee.
Zet thee zoals je normaal zou doen, rekening houdend met de temperatuur die past bij de soort thee.
Gebruik bij losse thee plusminus 5 tot 7 gram thee per liter of twee theezakjes op een liter water. Daarna kan het afkoelen van de thee beginnen. In een eerste fase buiten de koelkast. Eenmaal de thee lauw geworden is kan ze in de koelkast voor een tweetal uur.


Eens je basis is afgekoeld kan je deze ofwel onmiddellijk serveren met ijsblokjes ofwel kies je ervoor om nog toevoegingen te doen zoals vruchtensap, citroen, munt, specerijen zoals kaneel, honing, suiker of andere zoetmiddelen.


Koude basis als starter
Net als bij de warme bereiding kan je kiezen tussen groene, witte of zwarte thee als basis.
Deze tweede bereidingsmanier vraagt meer tijd al smaak je dat wel. Laat de losse thee (opnieuw 5 tot 7 gram op een liter water) of de twee zakjes thee (ook voor een liter) koud trekken in de koelkast, dit gedurende een nacht. Daarna haal je de thee uit het water en is de basis voor je ijs thee klaar. Net als bij de warme bereiding kan je hier allerhande ingrediënten gaan toevoegen. Proberen en experimenteren maar.


Veel ijs-thee plezier en santé


Heel veel liefs
Marlies

Marlies Deruyck<br>
Marlies Deruyck

Lieve blogpostlezers,
Wat leuk je hier terug te vinden! Graag stel ik mezelf even voor:
Ik ben Marlies, 27 jaar en sedert kort een schakeltje in het mooie bosdroom verhaal. Samen met andere kan je me binnenkort terugvinden in het workshopteam en vanaf nu ook via deze blog. In het dagelijkse leven, vind je me vaak buiten terug.
Een stevige wandeling, een meerdaagse staptocht, kamperen, … Mijn batterijtjes laden er volledig van op. Het bos is mijn plekje om stevig bij mezelf te komen en dicht tegen moeder aarde aan te vleien. Daar stromen liefde, dankbaarheid en compassie rijkelijk door mijn lijf. Via het schrijven hier, neem ik jullie graag mee in een wereld van verbondenheid, overvloed en overgave samen met de natuur.


Veel leesplezier

Liefs
Marlies
@Verbonden Hart

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: