Bosdroom Veld Ruddervoorde

Samenwerkdagen 2023

Elke zaterdagmiddag 13u30 – 17u
Meehelpen? Geef een seintje via GSM Filip: 0476 90 72 75 of GSM Nele: 0494 77 18 97

Ont-moetingsdagen 2023

Een moment om niet per se te werken, maar elkaar beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.

zondag 4 juni Velt eco tuindagen
10u tot 17u
zondag 20 augustus 13u30 – 17u

Update januari 2023

Wat een veranderingen al op het veld. De serre staat er, de moestuinbedden zijn aangelegd met no-dig-methode en er werd hakseling tussen de paadjes gelegd. Ook een teeltplan werd opgesteld.

Januari 2023:

Onze subsidieaanvraag bij de VLM werd goedgekeurd. 🥳🤩

Dit wil zeggen dat we de komende 3 jaar een volkstuin kunnen opstarten onder de naam Bosdroom Veld.

We kondigden al even aan dat de ont-moetingstuin er sowieso kwam, maar dankzij deze steun kunnen we ons plan volledig uitwerken zoals we het voor ogen hadden. Wat voelt dat super!

Wat je kan verwachten:

Bosdroom is een vzw ontstaan vanuit het hart van onze oprichtster Nele Cokelaere die na langdurige ziekte iets wou terug doen voor mens en natuur. We wensen mensen terug te verbinden met zichzelf, elkaar en moeder natuur.

Vandaar ook onze keuze om een volkstuin op te starten die meer in de richting van een ont-moetingstuin en zorgtuin gaat. Dit in de Sasputstraat 5 te Ruddervoorde. Dit wordt een plek waar iedereen zich welkom mag voelen en zichzelf mag zijn. Een plek waar naast het samen tuinieren en leren telkens ruimte is voor een babbel zodat er een echte SAMEN ontstaat. Hier kunnen ook mensen die zich tijdelijk minder goed in hun vel voelen, met een langdurige ziekte, fysieke beperking, … zich evenwaardig voelen. Ook mensen zonder tuin en groene vingers zijn welkom zodat ook die kunnen genieten van de tuin en diens gezelligheid.

Met onze zorgtuin willen we mensen bereiken en warm maken om zelf gezonde biologische groenten te telen, dit ofwel samen, ofwel thuis. Dit met aandacht voor wisselteelt en circulariteit, zoveel mogelijk met eigen middelen.

Deze tuin wordt opgebouwd uit verschillende gedeeltes:

  • Eén met allemaal verhoogde bakken, om toegankelijk te zijn voor mensen met een fysieke beperking.
  • Een hoek met enkel doorlevende planten zodat ook aangetoond wordt dat met weinig energie ook teelt bereikt kan worden.
  • Moestuin bedden waar we ecologisch en biologisch samen éénjarigen gaan kweken, en waar ook ruimte komt voor educatie voor jong en oud.
  • Ook voorzien we twee serres, een grote compost plek en een kleine wormen compost Daarnaast is er ook een bessen plek en zijn er ook enkele hoogstam en halfstam fruitbomen aanwezig.

Om alles overzichtelijk te houden en geleidelijk aan te laten groeien starten we met vaste moestuin werkdagen. Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zullen deze telkens op zaterdagnamiddag doorgaan van 13u30 tot 17u. Daarna herbekijken we of dit op zaterdag blijft en/of er een dag in de week bijkomt. Wil je eens komen meehelpen of op de hoogte blijven? Dat kan door ons een seintje te geven via GSM Filip: 0476 90 72 75 of GSM Nele: 0494 77 18 97

Daarnaast organiseren we een paar keer per jaar een ont-moetingsdag waarop niet per se gewerkt wordt, maar iedereen gewoon welkom is om met elkaar te kunnen verbinden en tips en ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Er is ruimte voor ontspanning en creativiteit. Het is een plek om samen te leren, te groeien en ook de natuur te laten bloeien. Zowel voor groot en klein zorgen we samen voor verbinding met moeder natuur.

Ook willen we de tuin openstellen voor scholen en jeugdbewegingen. Zo zullen we buitenwerkdagen organiseren tijdens de week en workshops en activiteiten om bij te leren over de herkomst van onze voeding. Of wat dacht je van woensdagnamiddag opvang/ samenwerkdagen met de kinderen.

Dat en vast nog meer zullen we de komende jaren op deze plek mogen realiseren. We kijken heel erg uit om deze plek met jullie te mogen delen.

Mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

Partners van bij de prille start:

%d bloggers liken dit: