Is een voedselbos iets voor jou?

voedselbos-woudezel

Bij Bosdroom zijn we meer en meer overtuigd dat de natuur ondersteunen begint in onze eigen tuin en op de velden van onze boeren. Daarom zijn we ons meer gaan verdiepen in voedselbossen en willen we nu ook die kennis tot bij zoveel mogelijk mensen brengen.

Op vrijdag 21 mei starten we daarom in samenwerking met Diderik van Voedselbos de Woudezel een 4-delige online reeks rond voedselbossen en permacultuur. Benieuwd of dit ook iets voor jou is? We stelden Diderik alvast enkele vragen;

Waarom is voedselbos/permacultuur goed voor de natuur ?
Voedselbossen steunen op een fundament van natuur en natuurlijke dynamieken. Zo hebben we de Woudezel gestart door 6000 inheemse bomen- en struiken aan te planten.  Hoe meer systeem en samenhang we creëren, hoe sterker het geheel, hoe meer- en betere voeding voor mens- en dier. 

Wat zijn de voordelen ? 
Voordelen zijn er op allerlei niveaus, zowel het microniveau waar we een geleidelijke transitie maken als voor ons als mens. Je bent je tuin!  Daarnaast werken we buurt-  en samenleving versterkend. Klimaatverandering en het probleem van het verdwijnen van biodiversiteit zijn uitdagingen die onze ganse planeet omvatten. Op macroniveau is een voedselbos dus goed voor meer biodiversiteit en biedt het een buffer tegen klimaatverandering.

Kunnen we de tips gebruiken voor onze eigen tuin ?
Het interessante is dat de grootte van een voedselbos of tuin niet belangrijk is. We leren om de principes ons eigen te maken. Deze zijn dezelfde in kleine en grote tuinen of voedselbossen. Na de opleiding kun je direct aan de slag in je eigen tuin omdat de opleiding praktisch gericht is.

Geef je tips om zelf planten te kweken, te enten, … ?
Natuurlijk, Als plantenkwekerij staan we ook aan de basis van de vermeerdering van planten. Op de Woudezel maken we steeds de combinatie van opkweek van planten en het oogsten van de producten uit het voedselbos. We geven eerstelijnstips om een tuin van overvloed te creëren. 

Heb je zelf ook zin gekregen om meer te weten over voedselbossen? Of ben je al begonnen, maar kan je altijd nog bijleren en ervaringen uitwisselen? Schrijf je dan in voor de 4-delige online reeks. Meer info en inschrijving vind je hier.

Over de Woudezel:

Diderik Claerebout heeft met zijn Voedselbos de Woudezel een domein van 6 ha waarop hij de principes van voedselbossen en permacultuur toepast. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring en deelt zijn kennis graag tijdens rondleidingen en cursussen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: