De zuiverende zilverberk

De ruwe berk ligt me nauw aan het hart. Met zijn witte, papierachtige, glanzende schors weet hij me altijd te beroeren. De Zilverberk doet me wegdromen en in het berkenbos waan ik me even in een fantasiewereld waar ieder moment een eenhoorn kan opduiken.

Foto: Nele Vandecappelle

De Zilverberk of de Betula pendula heeft net zoals zijn broertje, de zachte berk of Betula pubescens, bijzondere eigenschappen. De stofjes die de berk zo bijzonder maken zitten verscholen in de jonge blaadjes en in de knoppen. De combinatie van de flavonoïden, saponinen en de etherische olie zorgen voor een zuiverende werking in het lichaam. De berk wordt veelal gebruikt in reinigingskuren omdat het een zeer goede vochtafdrijver is, omdat hij ontstekingswerend is, bloedzuiverend en urinezuurdrijvend.

De vorming van urinezuur in het lichaam is heel normaal. Het komt vrij bij de natuurlijke afbraak van lichaamscellen en bij afbraak van voedsel en het verlaat het lichaam terug via de nieren. Soms gebeurt het dat het lichaam het urinezuur niet voldoende weg krijgt en dat het zich begint op te hopen in het lichaam. Dit kan leiden tot vorming van kristallen die op hun beurt ontstekingen in de gewrichten veroorzaken en nierstenen doen ontstaan. In dat opzicht kan berk een ondersteuning bieden bij jicht en reumatische aandoeningen en preventief worden ingezet tegen nierstenen.
Berkenblad wordt ook ondersteunend gebruikt bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Er wordt veel geschreven over zuiveringskuren met berkensap maar voor een zuiverende werking is het beter om een tinctuur of een infusie (thee) te nemen van de bladeren (of de knoppen) van de berk. Berkensap is een heel goede dorstlesser, heeft een ontstekingsremmende werking, bevat antioxidanten, is vitaliserend en bevat veel mineralen maar heeft niet de zuiverende eigenschappen van het blad en de knoppen.

Berkenblad pluk je het best in mei wanneer de blaadjes nog licht-groen zijn. De simpelste manier om berkenblad te gebruiken is om er een thee van te trekken of gewoon door ze op te eten. Meng ze in een salade, mix ze door de soep of voeg ze toe aan een smoothie.

Foto: Nele Vandecappelle

Maart is de maand van het berkensap. De sapstroom komt op gang en de boom trekt liters water met voedingsstoffen uit de grond omhoog. Als je thuis een berk in de tuin staan hebt, kan je het berkensap zelf aftappen. Dat doe je het best door een stukje van een laaghangende tak te knippen met een snoeischaar. De tak moet ongeveer de breedte hebben van een vinger. Als de sapstroom al goed op gang is gekomen zal je het water uit de gesnoeide tak zien druppelen. Je hoeft er nu enkel een flesje aan te bevestigen en na 24 uur eens gaan checken.
Je kan berkensap ook gewoon kopen maar is wel erg prijzig.

Foto: Femke Dehuijsser

Berkenblad is zeer veilig in gebruik. Je moet wel rekening houden bij een berkenkuur dat je veel water moet drinken om je vochtgehalte goed op peil te houden.

Je kan voor een lentekuur berkenblad combineren met andere kruiden zoals:

  • Blad of kruid van de grote brandnetel
  • Paardenbloemblad
  • Braamblad
  • Blad van de zwarte bes (Ribes nigrum)
  • Framboosblad

Een zuiveringskuur gaat hand in hand met een goede, gezonde voeding. Voor enkele handvaten kan deze blog je op weg helpen. Gezondheid is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Is je lichaam niet gezond zal zich dat weerspiegelen in je emoties, is je geest niet gezond zal dat zich weerspiegelen in je lichaam. Zorg voor mentale hygiëne wordt dikwijls vergeten maar is minstens even belangrijk als zorg voor lichaam. Misschien is een zuiveringskuur de uitgelezen kans om ook daar eens extra aandacht aan te geven.

Groetjes Nele

Foto: Femke Dehuijsser

Aardevoeten

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: