Het nieuwe jaar, loslaten en maan-melk

30 december,

het wordt volle maan vannacht. De maan is op de helft van zijn cyclus. De zon en de maan staan op dit moment op één lijn en dat maakt dat de getijdenkrachten tijdens deze periode het sterkst zijn.
De volle maan staat symbool voor overvloed, voor energie en voor feestvieren en anderzijds staat het symbool voor het afsluiten van een periode, voor loslaten en plaats maken voor iets nieuws.
We zullen het nieuwe jaar vieren met de volle maan, deze blijft vol tot 2 januari en neemt dan terug af. We zullen vieren en klinken op een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en kansen.
Maar vanavond heb ik andere plannen. Ik maak voor mezelf een kopje maan-melk met verwarmende kruiden.

foto door Nele Vandecappelle

Recept maan-melk

 • 350 ml rijstmelk
 • Stukje verse kurkuma van ongeveer 2 cm
 • Stukje verse gember even groot als de kurkuma
 • 3 x draaien aan de zwarte-pepermolen
 • De zaadjes uit 1 kardemompeultje
 • (Optioneel: ½ theelepel ashwaganda poeder)

Doe alles in een blender. Breng kort aan de kook en laat nog een tiental minuutjes trekken. Drink lauw-warm op.

Ik neem pen en papier bij de hand, ga rustig gaan zitten, neem er een dekentje bij en grijp deze kans om even stil te staan bij het voorbije jaar. Wat is er echt belangrijk in mijn leven? Zijn er overtuigingen, gedachten, gewoontes,… waar ik aan blijf vasthouden, die mij niet dienen? Wat wil ik voor mezelf afsluiten dit jaar en welke deur wil ik openen?…
Ik sluit de woorden op in mijn boekje. Ik spreek mijn dankbaarheid uit. Ik laat het los en ga lekker slapen.
Morgen ben ik klaar om een nieuw jaar in te zetten.

foto door Koen Therry

‘Ik ben klaar om oude gewoontes,

waar ik niet langer iets aan heb,

 los te laten.’

Nele Vandecappelle

Enkele weetjes

 • Maan-melk of moon-milk vindt zijn oorsprong in de Ayurvedische geneeskunst.
 • Kurkuma en zwarte peper bevatten sterke anti-oxidanten en remmen ontstekingen in het lichaam.
 • Gember is verwarmend, ontstekingsremmend en verbeterd de spijsvertering.
 • Kardemom zorgt voor een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
 • In het traditionele recept gebruikt men ashwaganda poeder. Ashwaganda is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde en wordt ook wel eens de Indiase ginseng genoemd. Ashwaganda is een afrodisiacum. Het kruid heeft een algemene versterkende en ontstekingsremmende werking, zorgt voor stress-relief en een goede nachtrust. Ashwaganda heeft een uitgesproken smaak!

Groetjes Nele

Aardevoeten

Nele Vandecappelle
Nele Vandecappelle

 Ik ben Nele, mama van twee meisjes en boomknuffelaarster. Ik heb een boontje voor moeder natuur en voor alles wat met planten en geneeskrachtige kruiden aangaat. Ik hou van mensen, dieren, bloemen, muziek, zingen, plantaardig eten, weidse vlaktes, een kopje thee, gezelligheid,..
Woorden die bij mij passen zijn: intuïtie, buikgevoel, gevoelig, spiritualiteit, warhoofd, vergeetachtig, kieken zonder kop, twijfelaar, introvert,…
Mijn liefde voor de natuur heeft me samen gebracht met Bosdroom en ik maak graag deel uit van het verhaal. Mijn schrijfsels met kruidige insteek kan je hier vinden op de blog en wie weet maken we binnenkort wel eens kennis bij Bosdroom!
 
Je kan me eveneens terug vinden mijn facebookpagina Aardevoeten, op instagram en op mijn blog.

Eén opmerking over 'Het nieuwe jaar, loslaten en maan-melk'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: